Какво да ядете, когато имате диария - 10 храни, които да опитате

Какво да ядете, когато имате диария - 10 храни, които да опитате
Pexels

Диарията е често срещано състояниe, което причинява воднисти изпражнения. Повечето хора изпитват случайна диария, която може да бъде причинена от заболяване като стомашен грип, но някои хора изпитват честа, хронична диария поради заболявания като възпалително заболяване на червата.

Независимо дали страдате от диария, причинена от вирус, или имате медицинско състояние, което причинява по-чести епизоди на диария, извършването на временни промени в диетата ви чрез премахване на определени храни и приоритизиране на други може да помогне за подобряване на симптомите.

Първо, важно е да изберете храни, които са леки за вашия храносмилателен тракт и помагат за заместване на течности и хранителни вещества, които се губят чрез редките изпражнения. Например, храни с ниско съдържание на фибри, мазнини, добавена захар и други съставки могат да влошат диарията. 

Диетата BRAT е вид диета с ниско съдържание на фибри, която често се предписва за лечение на краткотрайна диария. BRAT включва банани, ориз, ябълки и препечен хляб. Въпреки това, не е задължително да се ограничавате до диетата BRAT, ако страдате от диария. Други храни, като обикновени крекери и източници на протеин с ниско съдържание на мазнини, обикновено също се понасят добре.

Ако имате диария, опитайте следните храни:

Банани: Неузрелите банани са с високо съдържание на устойчиво нишесте, което може да помогне за извличане на влага от изпражненията и намаляване на симптомите на диарията.

Бял ориз: Белият ориз е с ниско съдържание на фибри и е по-лесен за смилане от зърнени храни с високо съдържание на фибри като кафяв ориз и други пълнозърнести храни.

Ябълково пюре: За разлика от цели, сурови ябълки, ябълковото пюре се разделя на лесна за смилане форма, което е добър избор за хора с диария.

Тост: Белият тост с ниско съдържание на фибри е лесен за понасяне от хора с диария.

Обикновени бисквити: Подобно на белия препечен хляб, обикновените бисквити, направени от бяло брашно или безглутеново брашно с ниско съдържание на фибри, са лесни за смилане и могат да помогнат за успокояване на стомаха ви.

Бульони и супи: Супите и бульоните с ниско съдържание на мазнини и фибри са хидратиращи и богати на хранителни вещества, които могат да бъдат загубени чрез воднисти изпражнения, като натрий.

Обикновени, нискомаслени източници на протеин: Яйчен белтък, пилешки гърди, постно говеждо месо и постна риба обикновено се понасят добре, когато имате диария.

Печени картофи: Картофите са лесно смилаеми и съдържат калий, електролит, който се губи при диария.

Въпреки че тези храни често се препоръчват от лекарите, това не са единствените храни, които можете да ядете, когато имате диария. Като цяло трябва да се придържате към меки храни с ниско съдържание на мазнини и фибри, но можете да опитате да включите други храни в диетата си, стига да можете да ги понасяте и те не предизвикват вашата диария или други симптоми като по-лоша стомашна болка.

Какво да пиете, когато имате диария?

Диарията ви кара да губите по-големи количества вода и електролити чрез изпражненията, което увеличава риска от дехидратация. Дехидратацията може да ви накара да се почувствате слаби и замаяни и може да стане опасно, ако не можете да се рехидратирате.

За да се предпазите от дехидратация, важно е да замените загубените течности, когато страдате от диария. Въпреки че нуждите от вода варират, особено когато имате диария, трябва да се стремите да пиете поне осем чаши вода на ден. Някои експерти също препоръчват да пиете поне една чаша вода всеки път, когато имате разхлабени движения на червата.

В допълнение към водата, напитки като спортни напитки и чай могат да ви помогнат да останете хидратирани и да замените някои от хранителните вещества, загубени чрез редките изпражнения.

Ето някои напитки, които могат да ви помогнат да останете хидратирани, без да влошите диарията:

вода

пилешки или зеленчуков бульон

чайове като лайка и джинджифил

Малки количества разреден плодов сок обикновено се понасят добре, но пиенето на големи количества сладки напитки или напитки, които са подсладени със захар, може да влоши диарията

Най-неподходящите храни, когато имате диария

Докато определени храни и напитки могат да ви помогнат да се възстановите по-бързо и да укрепят изпражненията ви, други могат да влошат диарията. По принцип трябва да избягвате храни с високо съдържание на мазнини и фибри, когато страдате от диария. Но има няколко други храни и напитки, които също трябва да ограничите или избягвате.

Ето кои са най-лошите храни и напитки при диария:

Пържени и мазни продукти като пържени картофи и бекон

Млечни продукти с високо съдържание на мазнини като пълномаслено мляко и сладолед

Зеленчуци, стимулиращи образуването на газове, като броколи и зеле

Храни с високо съдържание на фибри като боб, сушени плодове и пълнозърнести храни

Кофеинови напитки като кафе и енергийни напитки

Газирани и сладки напитки 

Въпреки че някои хора могат да понасят някои млечни продукти като нискомаслено кисело мляко, когато имат диария, много хора имат непоносимост към лактозата - захар, която се съдържа в млякото. Ако имате непоносимост към лактоза, яденето или пиенето на млечни продукти може да влоши диарията.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay