Какво представлява аспартамът?

Какво представлява аспартамът?
unsplash

Аспартамът е изкуствен подсладител, който се използва като алтернатива на захарта за придаване на сладък вкус на храни и напитки. Той е много по-сладък от захарта, но има много по-малко калории. Аспартамът се използва в много различни продукти, включително безалкохолни напитки, десерти, сладоледи, дъвки, млечни продукти и други.

Относно безопасността на аспартама, неговата употреба е одобрена от различни регулаторни организации в света, включително Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) и Американската агенция за хранителни и медикаментални продукти (FDA). Те са прегледали много научни изследвания и оценили, че аспартамът е безопасен за употреба от обществото като подсладител при дози, които са над границите на безопасност.

Наскоро Международната агенция за изследване на рака (IARC) - агенцията за борба с рака на Световната здравна организация (СЗО) - класифицира аспартама като канцероген от група 2B. Канцерогените от група 2B се считат за вероятно канцерогенни за хората, което означава, че те могат да причинят рак. 

Както при всеки хранителен продукт, някои хора могат да имат индивидуална непоносимост или алергична реакция към аспартама. Това може да се изрази със симптоми като главоболие, замъглено съзнание, алергични реакции на кожата и други. Ако имате подозрения за непоносимост към аспартам, е добре да консултирате лекар или да спрете употребата му и да следите как се чувствате.

Ето как аспартамът може да навреди на тялото:

Може да навреди на микробиома

Някои доказателства предполагат, че консумацията на изкуствени подсладители, като аспартам, може да повлияе отрицателно на стомашно-чревния микробиом или бактериите в червата.

Например, проучвания при животни и хора показват, че аспартамът може да увеличи броя на патогенните или причиняващи заболявания бактерии в червата, като същевременно намалява микробното разнообразие. Наличието на микробно разнообразие или много различни видове бактерии се счита за знак за здраве на червата.

Скорошно проучване установява, че приемът на аспартам значително променя чревната микробиота и значително засяга функцията на микробиотата в сравнение с контролните групи. 

Може да повлияе отрицателно на контрола на кръвната захар

Аспартамът и други изкуствени подсладители често се препоръчват на хора с диабет като алтернатива на захарта. Въпреки това, някои проучвания показват, че употребата на аспартам не подобрява гликемичния контрол или управлението на оптимални нива на кръвната захар.

Изследванията също така показват, че редовната употреба на аспартам може да намали чувствителността на тялото към инсулин, хормонът, който регулира нивата на кръвната захар. Констатациите обаче са противоречиви и са необходими повече изследвания, за да се разбере как аспартамът влияе върху гликемичния контрол. 

Може да има отрицателно въздействие върху здравето на мозъка

Някои доказателства сочат, че изкуствените подсладители като аспартам могат да увеличат оксидативния стрес в тялото, което може да навреди на когнитивното здраве.

Проучване, включващо данни за 2888 души, установи, че хората, които консумират една или повече изкуствено подсладени напитки на ден, са почти три пъти по-склонни да развият деменция в сравнение с хората, които не консумират изкуствено подсладени напитки.

Проучването също така свързва приема на изкуствено подсладени напитки с повишен риск от инсулт. Интересното е, че подсладените със захар напитки не са свързани с риска от деменция.

Аспартамът може също така да повлияе отрицателно върху нервно-поведенческото здраве - или как мозъкът регулира емоциите, поведението и ученето - чрез повишаване на нивата на хормона на стреса кортизол и увеличаване на уязвимостта на мозъка към оксидативен стрес.

Едно проучване установява, че участниците, които имат диета с високо съдържание на аспартам (25 mg/kg телесно тегло на ден) в продължение на осем дни, са по-раздразнителни, проявяват повече симптоми на депресия и се представят по-зле на тестовете за пространствена ориентация. 

Може да навреди на здравето на сърцето

Скорошно проучване, включващо данни за 103 388 души, установява, че приемът на изкуствени подсладители е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания, а приемът на аспартам конкретно е свързан със 17% повишен риск от инсулт. Това може да се дължи на въздействието на изкуствените подсладители върху възпалението, здравето на червата, състоянието на теглото, функцията на кръвоносните съдове и др. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay