Какво причинява витилиго?

Какво причинява витилиго?
unsplash

Витилигото е състояние на кожата, което причинява загуба на пигментация на кожата в различни области на тялото. Изсветлелите лезии се наричат петна или макули (ако са по-малки). Макули или петна се появяват, когато меланоцитите, клетките, които произвеждат меланин, умрат или спрат да функционират. Меланинът е естествен пигмент, който придава цвета на кожата, косата и очите и предпазва кожата от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето.

Витилигото може да засегне всяка част от външната част на тялото, включително гениталиите, очите и вътрешността на устата. Загубата на пигментация обикновено започва от ръцете, краката, предмишниците и лицето.

Учените не знаят точната причина за витилиго. Те обаче вярват, че стресът и излагането на кожата на химикали може да доведе до това състояние.

Теории

Хората с витилиго имат области с депигментирана кожа в различни форми и размери. Точната причина за витилиго е неизвестна. Изследователите обаче имат различни теории. 

Автоимунно заболяване

Американската академия по дерматологична асоциация счита витилигото за автоимунно разстройство. Автоимунно заболяване е, когато тялото ви разпознава собствените си здрави клетки като вредни и ги атакува. В случай на витилиго тялото ви разпознава меланоцитите като вредни. Макулите и петната се разпространяват и растат, докато тялото ви продължава да атакува меланоцитите.

Витилигото е свързано и с други автоимунни състояния, включително:

Заболяване на щитовидната жлеза: общо медицинско състояние, което се характеризира с това, че щитовидната жлеза произвежда твърде много или твърде малко хормони. Лекарите използват термина хипертиреоидизъм за свръхпроизводство и хипотиреоидизъм, когато тялото ви не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза.

Болест на Адисон, известна още като надбъбречна недостатъчност: Това е, когато надбъбречните жлези, жлезите, които се намират над бъбреците, не произвеждат достатъчно кортизол и алдостерон. Кортизолът е хормон на стреса, тъй като контролира метаболизма и помага на тялото да реагира на стрес и възпаление. Алдостеронът регулира кръвното налягане и нивата на сол и вода в тялото ви.

Пернициозна анемия: Това е състояние, което пречи на тялото ви да абсорбира витамин B12, което може да повлияе негативно на нервната система. Симптомите включват повръщане, диария и задух, особено по време на тренировка.

Псориазис: Това е състояние на кожата, което ускорява цикъла на растеж на кожните клетки. Причинява забележими симптоми, като хлътнали нокти, зачервяване, сухота и напукана кожа. Кожата може също да сърби или да изгори, особено на коленете, скалпа и дланите.

Диабет тип 1: Това е състояние, характеризиращо се с това, че имунната система атакува клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин – хормон, който контролира кръвната ви захар. 

Стрес

Проучване от 2020 г., публикувано в Националната библиотека по медицина, установява, че пациентите с витилиго са имали високи нива на възприемане на стрес в сравнение с тези без това състояние.

В проучване от 2022 г. авторите обясняват, че стресът може да предизвика освобождаването на реактивни кислородни видове (ROS) от меланоцитите. ROS е нестабилна молекула, която пренася кислород и може лесно да взаимодейства с други молекули в клетката. Ако има натрупване на ROS в клетката, това може да увреди генетичния материал или ДНК и да унищожи клетката.

Излагане на химикали 

Проучване от 2017 г. показа, че излагането на химикали може да причини витилиго или предизвикано от химикали витилиго. Това се случва, когато използвате продукти, съдържащи вредни химикали, като бои за коса или кремове за изсветляване на кожата. Когато те влязат в контакт с кожата ви, те могат да доведат до смърт на пигментни клетки.

Това са някои от химикалите, споменати в проучването, които могат да накарат кожата да загуби цвета си:

Рододендрол, който се намира в крем за изсветляване на кожата

Фенол, намиращ се в перилни препарати и козметични продукти

Пара-фенилендиамин (PPD), открит в боите за коса

4-трет-бутилкатехол (4-TBC), открит в маслата

Наследствено ли е витилигото?

Понякога витилигото може да се появи в семейства. Това може да се случи, ако наследите гените NLRP1 и PTPN22 и техните вариации. Предполага се, че тези гени помагат за управление на възпалението и активността на имунната система, но вариациите могат да попречат да го направят. Това може да доведе до витилиго.

Фамилната анамнеза за витилиго може да увеличи общия риск от развитие. Преглед от 2020 г. предполага, че 20% от хората с витилиго имат роднина със същото заболяване.

Кой получава витилиго?

Някои хора са по-склонни да развият витилиго, отколкото други. Факторите, които допринасят за риска, включват:

Генетика: Вие сте по-склонни да развиете несегментарно витилиго, ако имате близък роднина, който има витилиго или друго автоимунно заболяване, като ревматоиден артрит.

Съпътстващи състояния: Около 15-25% от хората с витилиго имат автоимунно заболяване.

Възраст: Витилиго може да се появи на всяка възраст, но белите петна обикновено се появяват преди 20 годишна възраст

Пол: Витилиго може да се развие при хора от всякакъв пол. Въпреки това, то е по-често при жените.

Географска област: Проучване от 2016 г. установява по-високо разпространение на витилиго при хора, които живеят в Африка.

Рискови фактори

Някои фактори могат да влошат витилигото или да ви направят по-податливи на развитие.

Татуировки

Въпреки че татуировките могат да добавят цвят към кожата (което някои хора са използвали, за да се опитат да добавят пигмент към областите, засегнати от витилиго), татуировките са отворени рани. Една рана може да причини нещо, наречено феномен на Koebner, което предизвиква нови петна от витилиго, които се развиват на мястото на раната. Новите петна могат да се появят около 10 до 14 дни след татуирането.

Ако имате витилиго и искате да прикриете петната си, използването на бои за кожа или грим, който съответства на цвета на кожата ви, е по-безопасен вариант.

Лечение на рак

Меланомът е вид рак на кожата, който се развива в меланоцитите. Една възможност за лечение на меланома се нарича имунотерапия. Имунотерапията е вид лечение, което помага да се разпознаят раковите клетки и да се унищожат. Понякога той атакува и здрава тъкан, като пигментни клетки, увеличавайки шанса ви да развиете петна от витилиго. 

Физическа травма

Слънчевите изгаряния могат да влошат витилигото. Това е така, защото депигментираната кожа може да е по-чувствителна към UV лъчи.

Важно е - дори и да нямате витилиго - да предпазите кожата си от слънцето. Използвайте слънцезащитен крем и го нанасяйте отново на всеки два часа, когато сте навън. Изберете широкоспектърни продукти с SPF 30 или по-висок, тъй като те предлагат защита срещу UVA и UVB лъчи.

Други рискови фактори включват:

Порязвания на кожата

Възпаление

Други кожни заболявания, като псориазис и дерматит

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay