Копривна треска- какво представлява, как се лекува и защо се появява?

Копривна треска- какво представлява, как се лекува и защо се появява?
Pexels

Копривната треска (или уртикария) е общо наименование за кожно заболяване, характеризиращо се с появата на червени, подути, свръхчувствителни бучки или петна на кожата. Тези участъци често се свързват с неприятно чувство на изгаряне. Уртикарията може да се появи на всяка част от тялото и обикновено продължава няколко часа или дни, но в някои случаи може да протече и по-дълго време.

Причините за появата на копривната треска са разнообразни и могат да включват:

Алергии: Реакция на тялото към алергени като хранителни продукти (например ядки, яйца, риба), лекарства (например антибиотици, аспирин), насекоми, отрови и др.

Физически фактори: Някои хора могат да развият уртикария при излагане на студ, топлина, слънце, вода или прилагане на триене върху кожата (контактна уртикария).

Автоимунни реакции: Когато имунната система на тялото атакува собствени клетки и тъкани, може да се развие хронична уртикария.

Неизвестни причини: В някои случаи причината за уртикарията не може да бъде установена (идиопатична уртикария).

За лечението на копривната треска се използват различни подходи в зависимост от причината и тежестта на състоянието:

Антихистаминни лекарства: Често се предписват антихистамини за облекчаване на симптомите на уртикарията. Те намаляват действието на хистамин - вещество, което предизвиква отговор при алергични реакции.

Кортикостероиди: В някои случаи, когато уртикарията е тежка или не реагира на антихистамините, лекарят може да предпише краткосрочно приложение на кортикостероиди.

Избягване на алергените: Ако уртикарията е резултат от алергия, избягването на алергените може да помогне за предотвратяване на повторни симптоми.

Подходящи промени в хранителния режим: Например, при физическа уртикария, избягването на екстремни температури или вода може да помогне.

Хладен компрес: Нанасянето на хладен компрес върху участъците с уртикария може да облекчи неприятните симптоми.

Ако страдате от копривна треска, е важно да потърсите медицинска помощ за правилна диагноза и лечение. Също така, избягвайте самолечение, особено с лекарства, без консултация с лекар, тъй като това може да бъде опасно или неефективно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay