Кратка история на секциото

Кратка история на секциото
unsplash

Мислили ли сте някога за историята на цезаровото сечение? Как се е появила тази процедура и как опциите са се променили с времето? За много хора днес секциото е безопасен вариант за раждане на дете, но това не винаги е било така. Много филми, включително предисторията на "Игра на тронове", предлагат надникване в това как е изглеждала тази процедура – а преди е била много различна.

Както вече знаем, цезарово сечение, известно още като секцио, е хирургическа процедура, чрез която едно или повече бебета се раждат чрез разрез в корема на майката. Това е много важна опция при раждане, защото има много случаи, когато вагиналното раждане би изложило на риск бебето, майката или и двете. Но цезаровите сечения не са съществували винаги и със сигурност са се променили много с времето.

Каква е историята на цезаровото сечение?

Има различни теории за това как е измислен терминът "цезарово сечение", но основните две теории се фокусират върху Юлий Цезар. Една обща теория е, че Цезар е роден чрез цезарово сечение, но тъй като е широко разбрано, че майка му е живяла след раждането, това е малко вероятно.

Другата е, че римският закон по негово време заповядва жените, които не могат да раждат вагинално, да бъдат разрязвани. Латинската дума "caedare" означава "отрязвам".

През този период терминът "caesones" е бил даден на бебета, родени от майки чрез цезарово сечение, след като майката е починала, което е друга теория.

Въпреки че точният произход е много оспорван, повечето учени са съгласни, че процедурата съществува поне от 1500 г. Обаче по онова време не е имала нищо общо с това, което познаваме днес. По това време целта била да се опита да спаси детето, когато майката вероятно нямало да оцелее, а цезаровото сечение било последното усилие да се спаси животът на бебето.

Раждането е било изключително опасно за жените и бебетата дори до края на 1800 г., когато хората не разбират основната анатомия на жената и не знаят много за бременността и раждането.

Кога е направено първото цезарово сечение?

Едно от първите регистрирани успешни цезарови сечения е през 1794 г. в САЩ. Като по чудо тогава майката оцелява, но след това не е имала възможността да има друго дете. Лекарят - съпругът на пациентката и баща на нейното дете - премахнал яйчниците на жена си без нейното съгласие от страх, че тя никога няма да преживее ново раждане.

В края на 1700 г. анестезията все още не е съществувала и не е имало определени стандарти за чистота или превенция на заболявания. Дори тези, които са имали успешно цезарово сечение, били изложени на висок риск от инфекция по време на операцията. В средата на 1850 г. откриването на анестезията помогнало изключително много, но едва през 1930 г. цезаровите сечения започнали да се извършват по-безопасно.

Кога процедурата е станала това, което е днес?

През 30-те и 40-те години на миналия век процедурата най-накрая започва да се развива в това, което познаваме днес. Имало повече налични антибиотици, по-добри медицински практики, по-малък риск от заболяване и повече знания сред медицинската общност. Лекарите имали много по-добро разбиране за женската анатомия и можели да извършват по-успешни операции.

Въпреки че сега ултразвуците са често срещани, те не са били използвани до 50-те години на миналия век. Можете ли да си представите бременност без тази технология? Ултразвукът променя играта за лекарите, раждането и много други области на медицината. За щастие на жените от 21-ви век, възможностите са се развили значително през последните 75 години.

Цезаровото сечение е жизненоважен вариант, когато става въпрос за раждане

Днес голям процент от ражданията са чрез цезарово сечение.

Тъй като процентите на цезарово сечение се увеличиха значително, това се превърна в много важна опция за жените и семействата. Не само, че стана по-малко рисково, с по-малък шанс за инфекция, но жените също имат възможността да имат много деца, родени чрез цезарово сечение.

В миналото, дори когато една жена е оцелявала при раждане чрез цезарово сечение, тя не винаги е можела да има друго дете.

Вагиналните раждания все още са предпочитани днес, но има много причини, поради които се извършва цезарово сечение. Тези причини включват седалищно разположение на бебето, здравословни усложнения за майката или бебето, проблеми с пъпната връв, двуплодна бременност и др. 

Цезаровите сечения не са без усложнения

Въпреки че историята на секциото ни показа, че има огромни крачки напред за жените и бебетата, винаги ще има рискове от усложнения. И дори без усложнения, много жени желаят да са били по-подготвени преди раждането със секцио.

Невероятно е докъде сме стигнали с медицината и технологиите за по-малко от век, но човешкото тяло не винаги е предвидимо. Важно е да обсъдите всички ваши възможности за раждане с вашия лекар. Всяка бременност и човек са уникални и е важно да говорите за избора, който отговаря на вашата конкретна ситуация и вашата конкретна бременност. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay