Може ли да се използва борна киселина за бактериална вагиноза?

Може ли да се използва борна киселина за бактериална вагиноза?
pixabay

Вагиналните супозитории с борна киселина се считат за безопасни и понякога се използват за лечение на рецидивираща бактериална вагиноза, когато се комбинират с антибиотици. Въпреки че можете да използвате борна киселина, не трябва да го правите, без това да ви бъде предписано от лекар. Прочетете, за да научите повече:

Какво е борна киселина?

Борната киселина е бял прах, получен от елемента бор. Има противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Можете да намерите борна киселина като съставка в домакински почистващи препарати и инсектициди – или като убиец на вредители или за премахване на петна от пране.

Борната киселина се предлага и като супозитории за балансиране на вагиналното pH, бактериите и дрождите, когато се поставят във влагалището. Някои супозитории с борна киселина също контролират вагиналната миризма и съдържат допълнителни съставки като алое и масло от чаено дърво.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обаче не одобрява тези продукти. Супозиториите с борна киселина се продават като хомеопатични продукти, което означава, че FDA не е оценила тяхната безопасност и ефективност.

Как борната киселина лекува бактериална вагиноза?

Бактериалната вагинова (БВ) може да бъде много разочароваща, ако имате повтарящи се инфекции след антибиотично лечение. Проучванията показват, че използването на супозитории с борна киселина с антибиотици като допълнително или превантивно лечение може да помогне за лечението на някои повтарящи се инфекции.

Изследванията за ефективността на борната киселина при лечението на БВ все още са ограничени. Освен това, използването само на супозитории с борна киселина вероятно няма да излекува вашата инфекция.

Изследванията установяват, че комбинирането на антибиотично лечение и супозитории от 300 до 600 милиграма (mg) борна киселина два пъти седмично помага за лечение на рецидивиращи БВ и гъбични инфекции. Използването само на супозитории с борна киселина е неефективно.

Точният начин, по който борната киселина действа за подпомагане на лечението на БВ, също не е напълно установен. Една теория е, че може да помогне за елиминирането на бактериите, които причиняват инфекцията. 

Други лечения на БВ

Антибиотиците под формата на крем, гел или хапчета все още са най-ефективното лечение, тъй като убиват инфекцията. Често срещани ефективни антибиотици за лечение на БВ са клиндамицин или метронидазол. Тези антибиотици могат безопасно да се използват за лечение на бременни с бактериална вагиноза. 

Безопасно ли е да се използва борна киселина?

За повечето хора поставянето на супозитории с борна киселина във влагалището е безопасно. 

Борната киселина е вредна, ако се приема през устата. Поглъщането на 30 грама борна киселина се счита за токсично.

Няма доказателства, че супозиториите с борна киселина могат да бъдат отровни, когато се използват вагинално. Възможните нежелани реакции от вагиналните супозитории с борна киселина включват леко вагинално дразнене или воднисто течение.

Все пак винаги говорете с лекар, за да се уверите, че е безопасно за вас да използвате супозитории с борна киселина, за да помогнете за лечението на БВ.

Предотвратяване на бактериална вагиноза

Въпреки че БВ е най-често срещаната вагинална инфекция, точната причина не е разбрана освен свръхрастеж на бактерии. Наличието на нови или множество партньори може да повиши риска от БВ. Ако сте склонни към БВ, следното може да помогне за предотвратяване на инфекции:

Избягване на душове и ароматизирани вагинални продукти

Използване на презервативи

Носенето на памучно бельо

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay