Мъжете и жените имат нужда от различно количество сън- ето защо

Мъжете и жените имат нужда от различно количество сън- ето защо
Canva

Нуждата от сън може да варира от човек на човек и е повече индивидуална, отколкото зависеща от пола. Обществото за научни изследвания на съня и алтернативните методи за сън посочва, че за възрастни хора, оптималното количество сън обикновено се движи между 7 и 9 часа на нощ.

Въпреки това, има известни разлики в сънните нужди между мъжете и жените, свързани с физиологичните и хормонални различия между половете. В общи линии:

Жените често изпитват по-големи колебания в хормоналния си цикъл.

Тези промени могат да повлияят на качеството на съня и да доведат до нужда от повече почивка.

Бременността и грижите за децата могат да повлияят на нужди за сън при жените.

Бременните жени често изпитват изменения поради физиологичните промени и дискомфорта. Също така, грижата за децата може да доведе до прекъснат сън и по-голяма нужда от възстановяване.

Мъжете обикновено имат по-голямо количество мускулна маса.

Това може да съдейства за по-добро физическо възстановяване по време на сън, което може да ги кара да се чувстват по-освежени след по-кратко периоди на сън.

Всичко това са общи наблюдения и трябва да имате предвид, че индивидуалните нужди от сън се различават. Някои хора може да се чувстват отпочинали с по-малко сън, докато други може да се нуждаят от повече. Важно е да слушате своето тяло и да отделяте достатъчно време за качествен сън, което подпомага общото ви здраве и благополучие.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay