Мъжка спирала? Всичко, което трябва да знаете

Мъжка спирала? Всичко, което трябва да знаете
Canva

Методът на контрацепция, предназначена за мъже, е по-близо, отколкото си мислите и може завинаги да промени начина, по който говорим за предотвратяване на бременност. Биотехнологичната компания Contraline за първи път обяви разработването на ADAM - имплант, оприличен на спирала за мъже и очаквано бе посрещната с известен скептицизъм.

Въпреки факта, че ADAM е по-малко инвазивен от класическата спирала, процедурите са настроени да се извършват под местна или обща анестезия. Междувременно изследване в списание Contraception показва, че специалистите често подценяват колко болезнено е традиционното поставяне на спирала и не винаги предлагат с готовност техники за управление на болката. ADAM може да позволи на повече хора да поемат по-голяма отговорност за защита срещу нежелана бременност.

Как се поставя "мъжката спирала"?

За разлика от познатия Т-образен имплант, който можем да си представим, когато мислим за традиционните спирали, ADAM включва нехормонален хидрогел. Гелът се вкарва в семепровода чрез бърза инжекция. Това дава на мъжете вида защита, който жените получават от дълготрайна, обратима контрацепция, като спиралите. В някои отношения това е процедурно подобно на вазектомия без скалпел. Според уебсайта на Contraline процедурата обикновено се извършва в амбулаторни условия с локална анестезия и се очаква да отнеме по-малко от 30 минути.

Как работи мъжката спирала?

По същество хидрогелът ADAM блокира преминаването на спермата през семепровода, без да предотвратява усещането или еякулацията (семенната течност все още може да премине, но не и сперматозоидите). Според уебсайта на Contraline, блокираната сперма естествено се разгражда и се абсорбира и в края на своя едногодишен живот, гелът се разтваря, позволявайки потока на спермата да се възобнови. Имплантираният ADAM гел може също да бъде проверен чрез ултразвук за лесно наблюдение. Той е непостоянен, обратим и според съобщенията е демонстрирал 99,8-100,0% намаление на броя на подвижните сперматозоиди само в рамките на 30 дни след имплантирането.

Какви са предимствата?

ADAM не само ще даде възможност на мъжете за по-активна роля в семейното планиране, но също така ще даде възможност на жените, да се откажат от хормоналния контрол на раждаемостта, ако решат. Всъщност Contraline изчислява, че 75% от двойките разчитат на жената да поеме отговорността за контрол на раждаемостта.

Какви са недостатъците?

Имплантът ADAM на Contraline все още се тества в изпитвания върху хора. През 2024 г. Contraline се подготвя за освобождаване от изследователски устройства (IDE), което включва FDA да даде разрешение на Contraline да използва изследователско устройство (като ADAM) върху хора . Това би позволило на Contraline законно да оцени безопасността на ADAM в изпитание в САЩ.

Въпреки че все още са в ранните етапи на изпитванията върху хора, страничните ефекти на ADAM са предимно леки, без докладвани сериозни неблагоприятни ефекти.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay