Наспиването през уикенда може да навреди на здравето на червата ви

Наспиването през уикенда може да навреди на здравето на червата ви
Pexels

След дълга седмица на събуждане в ранни зори, за да стигнете навреме за работа или да заведете децата на училище, единственото, което искате да направите през уикенда, вероятно е да се наспите.

Но колкото и да е хубаво да си осигурявате няколко допълнителни часа със затворени очи в събота и неделя сутрин, това всъщност не е най-добрият навик за вашето здраве. Всъщност може да причини известен хаос в здравето на чревния ви микробиом, според ново изследване.

Проучване на Кралския колеж в Лондон, публикувано в European Journal of Nutrition, установява връзка между нередовните графици на съня и отрицателните последици за здравето на червата. Дори привидно малка промяна в моделите на съня, като ранно събуждане от будилник през делничните дни и по-късно естествено събуждане през уикендите, може да повлияе на биологичните ритми и метаболизма - и потенциално дори да промени отрицателно видовете чревни бактерии.

Проучването, съставено от близо 1000 възрастни, сравнява кръвта, изпражненията и чревните бактерии на участниците, които спазват редовни графици за сън (т.е. лягат си и се събуждат в едни и същи часове всеки ден от седмицата) и тези, които не го правят.

"Изследователите откриха, че само 90-минутна разлика във времето на средната точка на съня – по средата между времето за сън и времето за събуждане – се свързва с разликите в състава на микробиома на червата", съобщава King's College London.

"Ние знаем, че големите смущения в съня, като например работата на смени, могат да имат дълбоко въздействие върху вашето здраве. Това е първото проучване, което показва, че дори малките разлики във времето на съня през седмицата изглежда са свързани с разликите във видовете чревни бактерии", казва старшият автор на изследването Уенди Хол. 

Проучването отбелязва, че наличието на социален джетлаг – промените в личните ни циркадни ритми, когато графикът ни за сън варира между работни и почивни дни – води до по-малко щадящи червата диетични избори, като повече сладки напитки и по-малко плодове и зеленчуци, което може значително да повлияе на микробиома. Всъщност, много от маркерите в тези социално изоставащи участници са маркери за отрицателни здравни резултати като възпаление, метаболитно здраве и сърдечно-съдов риск.

"Някои от тези асоциации са свързани с диетичните разлики, но нашите данни също показват, че могат да бъдат включени други, все още неизвестни фактори", казва Хол. "Нуждаем се от интервенционни опити, за да разберем дали подобряването на последователността на времето за сън може да доведе до полезни промени в микробиома на червата и свързаните с това здравни резултати."

И така, какво означава това за обикновения човек? В името на вътрешния ви часовник и здравите чревни бактерии, опитайте се да се събуждате по едно и също време всеки ден от седмицата, колкото е възможно по-често (или поне да не променяте твърде много рутината си). По този начин тялото ви ще се уморява и заспива по едно и също време всяка вечер. Поддържайте последователна рутина за лягане, благоприятна среда за сън (удобна, много тъмна и хладна) и избягвайте следобедния кофеин, за да спите по-добре.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay