Недостигът на сън може да повлияе негативно на борбата ви с теглото

Недостигът на сън може да повлияе негативно на борбата ви с теглото
Canva

Отслабването може да бъде постоянна битка. Независимо дали сте прекарали по-голямата част от живота си в йойо диета или просто никога не успявате да постигнете целите за отслабване, които сте си поставили, нормално е да започнете да се питате защо килограмите не падат. Когато прилагате промени в диетата, но не виждате резултатите от упоритата си работа, може лесно да се откажете или да почувствате, че вие ​​сте проблемът.

Щитовидната жлеза е органиът, който регулира метаболизма ви и ако е необичайно бавен, хипотиреоидизмът може да е причината за проблемите при загуба на тегло. По същия начин, хормоналните дисбаланси в тялото ви също могат да причинят необяснимо наддаване на тегло или затруднено отслабване, особено ако сте диагностицирани с хормонално разстройство синдром на поликистозни яйчници (PCOS). Въпреки че това са по-сериозни състояния, които вероятно изискват медицинска намеса, навиците в начина на живот като стрес и сън също могат да играят огромна роля в пътуването ви за отслабване.

Оказва се, че навиците ни за сън мога да повлияят директно върху теглото ни и да осуетят плановете ни за отслабване. Ето как:

 Въздействие върху хранителните навици

Когато не спим достатъчно, се повишава вероятността да се насочваме към храни, богати на захар и въглехидрати. Недостатъчният сън може да доведе до повишено желание за вредни храни и висококалорични закуски, за да се справите с умората и отпадъка.

Увеличени нива на стрес и емоционално хранене

Недостатъчният сън може да допринесе за повишено ниво на стрес и раздразнение. В резултат, можем да се обръщаме към храната за утеха или награда, изпадайки във вани за емоционално хранене. Това може да доведе до прекалено консумиране на храни и натрупване на излишни калории.

Намалена енергия и малко физическа активност

Когато сме изморени от липса на сън, това може да ни лиши от енергията и мотивацията да се ангажираме с редовна физическа активност. Това може да намали нашата обща енергийна консумация и да затрудни процеса на отслабване.

Нарушен хормонален баланс

Недостатъчният сън може да доведе до нарушения в хормоналния баланс, включително увеличаване на нивата на хормоните, свързани с апетита (като грелин) и намаляване на хормоните, свързани с наситеността (като лептин). Това може да допринесе за по-голямо чувство на глад и нежелание да контролираме порциите си.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay