Омъстително отлагане на заспиването: Защо страдаме от това състояние?

Омъстително отлагане на заспиването: Защо страдаме от това състояние?
Canva

Познавате ли онова чувство след дълъг ден, когато сте толкова изтощени, но решавате да легнете в леглото и да прегледате социалните мрежи само за няколко минути? Следващото нещо, което разбирате е, че е изминал един час и вече е много по-късно, отколкото сте се надявали, но продължавате да превъртате, въпреки че знаете колко трудно ще станете на следващия ден? Това явление има име: отмъстително отлагане на заспиването.

Името звучи малко крайно, но това е просто фраза, използвана за описване на безкрайния цикъл на стоене до късно и чувство на супер умора, само за да го правите отново и отново, за да възвърнете контрола върху времето и графика си. Звучи ли ви познато?

Ако сте заседнали в този порочен кръг и постоянно се чувствате сякаш работите в режим на ниска мощност, имаме добри новини. Отлагането на съня е предотвратимо. Ето какво точно включва отлагането на съня, защо го правим и как да премахнем това поведение веднъж завинаги.

Какво представлява?

Отлагането на заспиването е, когато хората отлагат лягането, за да се занимават с дейности, за които нямат време през деня, казва Рийна Б. Пател, експерт по родителство, позитивен психолог и лицензиран поведенчески анализатор, сертифициран от образователния съвет пред Popsugar. "Това е начин да се заемете с онова, което наистина искате да правите, след като не сте могли през целия ден", обяснява тя. Например, наваксване на любимия ви сериал, игра на видео игри или онлайн пазаруване.

С други думи, отлагането на съня е умишлено решение за забавяне и/или жертване на съня за спокойни дейности или развлечения, казва Пател.

Какво причинява и на какво се дължи?

По-често отлагането на съня се дължи на липсата на свободно време в графика ви. Случва се, защото искаме да чувстваме контрол над живота и действията си и ако нямаме това чувство, спираме съня, за да се вместим в гледането на телевизия, разговорите с приятели или четенето на книга, въпреки че трябва да спим.

Друго обяснение е, че по този начин търсите "отмъщение" за дневните часове, в които сте имали малко време за себе си. По същество решението ви да пожертвате съня (и следователно здравето си) е възможност да върнете това време назад. Отлагането преди лягане може също да е знак, че изпитвате усещане за прегаряне в личния или професионалния си живот.

За родителите на малки деца тези часове, след като сложите децата да спят, може да са единственото време, в което оставате сами. Ако имате забързан работен график или работа, която ви се струва неблагодарна и непосилна, излежаването на дивана и прекомерното гледане на телевизионни предавания може да е единственото време да изпитате релаксация.

Как да го избегнем?

Всъщност на думи може и да звучи лесно, но в действителност е трудно да се справим с този феномен. Първата стъпка е разпознаването на модела или навика за отлагане на съня. Разбира се, ще забележите, че действителното ви време за сън намалява, но може също да изпитате промени в настроението, умора, мозъчна мъгла и чувство на негодувание.

След като идентифицирате проблема и признаете нуждата си от сън и презареждане, Пател предлага прилагане на правила за лягане и график. 

"Създайте свои правила, за да се чувствате под контрол, но отчитайте поне осем часа сън на нощ", обяснява тя. "Това може да означава да помолите други членове на вашето семейство за помощ при нощните дейности на децата или да имате ясно начало и край за вашите развлекателни нощни дейности." Важно да зададете по-строги граници на работа, като уведомите шефа или колегите си, че ще излизате в определено време всеки ден или веднъж седмично (ако имате нужда от повече гъвкавост). По този начин можете да отделите време, за да направите нещо, което ви служи - независимо дали е гледане на филм, оформяне на ноктите ви или абсолютно нищо.

Друг професионален съвет е да зададете напомняне или таймер, когато е време да спрете всякакви дейности (Netflix, социални мрежи, четене и т.н.) и да се приготвите за лягане. И бъдете честни със себе си, когато задавате тези насоки. Нека 15-те минути не се превръщат в час и половина.

Може също така да е полезно буквално да планирате почивка и сън в календара си като приятелско напомняне да останете на път. Започнете с малко и създайте реалистични графици за лягане, за да улесните пътя си към постоянна рутина.

Ако все още се борите да стигнете до леглото в разумен час, Пател препоръчва да говорите с експерт като лекар или терапевт. Те ще могат да ви научат на нови стратегии за релаксация, да идентифицират конкретни източници на стрес и да разработят инструменти за управление или справяне.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay