Отстраняване на спирала: всичко, което трябва да знаете за процедурата

Отстраняване на спирала: всичко, което трябва да знаете за процедурата
unsplash

Вътрематочната спирала е устройство с Т-образна форма, което се поставя в матката и предпазва жената от нежелана бременност. Тя обаче не е предназначена да остане там завинаги. 

Спиралата е дългодействащ обратим контрацептив, което означава, че издържа няколко години и ще бъде премахната в даден момент. Как се отстранява спирала? Лекарят може да извърши тази проста процедура по всяко време.

Ето някои важни неща, които трябва да знаете за това как се премахва спирала и какво да очаквате преди, по време и след процедурата:

Защо е необходимо спиралата да бъде премахната?

Можете да поискате отстраняване по всяко време, ако искате да смените метода за предпазване от бременност или се опитвате да забременеете. Има обаче няколко случая, в които вашият лекар ще препоръча премахване на спиралата.
Най-честата причина е, че спиралата е с изтекъл срок на годност. Те са ефективни няколко години, но точната дата на изтичане зависи от марката. Хормоналните спирали могат да издържат от 3 до 7 години, докато медните спирали издържат около 10 години. Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог относно конкретната дата на изтичане на вашата спирала.

Може да искате да премахнете спиралата също, ако:

Изпитвате продължителен дискомфорт или болезнени странични ефекти, като тежко кървене, треска и главоболие.

Имате тазова възпалителна болест, инфекция в репродуктивните ви органи, обикновено причинена от бактерии от полово предавана инфекция.

Вашата спирала се е преместила в стената на матката ви или в други органи.

Забременели сте, докато спиралата е във вас

Изместването на спиралата, както и бременността са редки усложнения.

Използването на спирала не предпазва от ППИ, но също така не увеличава риска от развитие на ППИ. В повечето случаи гинекологът може да лекува ППИ чрез предписване на антибиотици, без да премахва спиралата, но може да обмисли отстраняване, ако Вашето състояние не се подобрява в рамките на 48-72 часа след започване на антибиотиците.

Как да се подготвите за премахването

Преди процедурата се срещнете с лекар или медицинска сестра, за да обсъдите вашата медицинска история и защо ще премахнете спиралата. Те могат да споделят важна информация, включително:

Как да управлявате страничните ефекти от усложненията 

План за лечение на всякакви ППИ

Алтернативни видове контрол на раждаемостта

Рискове за бременност

Фертилитет 

В зависимост от вашето състояние, вашият лекар може да замени спиралата ви с нова в същия ден. Контрацептивната защита от вашата спирала спира да работи, след като бъде премахната. Говорете с вашия лекар дали трябва да избягвате секс през седмицата преди или след отстраняването на спиралата или да използвате допълнителен вид контрацептив за една седмица след отстраняване на спиралата. Това ще зависи от това в кой ден сте от менструалния си цикъл. 

Как се премахва спирала?

Стандартното отстраняване на спирала е подобно на рутинен преглед на таза и също толкова просто. След като легнете по гръб и всигнете краката си на магарето, вашият лекар ще постави спекулума във вагината ви. Това е същият инструмент, използван по време на поставяне на спирала, както и на взимане на секрети за изследвания. Спекулумът позволява на лекаря да локализира шийката на матката и матката ви.

След като види струните на спиралата, вашият лекар ще я издърпа с чифт щипки (като пинсети). Ако не се вижда, може да вкара тънка четка (циточетка) през шийката на матката. Този процес трябва да отнеме няколко минути - обикновено по-малко време, отколкото е необходимо за поставяне на спиралата.

Странични ефекти по време на стандартно отстраняване на спирала

За повечето хора болката, изпитвана по време на стандартно отстраняване на спирала, е минимална. Най-много ще имате леки спазми, когато устройството бъде отстранено. Някои хора изпитват повече болка по време на поставяне и отстраняване на спирала.

Ако спиралата не иска да излезе толкова лесно

В редки случаи стандартното отстраняване може да не проработи. Ако спиралата се е преместила и не може да бъде изтеглена, вашият лекар ще извърши ултразвук, за да определи местоположението ѝ в тялото.

След ултразвука, ако спиралата се появи в матката, вашият лекар може да използва други инструменти, за да премахне устройството.

Ако спиралата е заседнала в стената на матката или се е преместила извън матката, трябва да се извърши или минимално инвазивна процедура, или операция за отстраняване спиралата. 

Какво да очаквате след отстраняване на спиралата

Страничните ефекти от стандартното отстраняване на спирала обикновено са минимални.

Възможно е да изпитате спазми през първите няколко часа или дни след отстраняването. Болката от отстраняването или смяната на спиралата може да се овладее с нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен. Може също да забележите леко кървене от влагалището през следващите дни или седмици.

Има моменти обаче, когато може да изпитате по-сериозни нежелани реакции след отстраняването - въпреки че те вероятно не са от самото отстраняване на спиралата, а поради съществуващи усложнения или от поставяне на нова спирала. Посетете вашия лекар, ако получите някое от следните:

Силна болка или спазми

Треска

Обилно вагинално кървене

Необичайно течение от влагалището

Ако спиралата ви е премахната и не е заменена, тялото ви в крайна сметка ще спре да изпитва каквито и да е странични ефекти от спиралата. Вашият менструален цикъл ще се върне към нормалното, като може да се възобнови веднага след медна спирала или няколко месеца след хормонална спирала.

Ако искате да забременеете след отстраняване на ВМС, имаме добри новини. Изследванията показват, че плодовитостта ви трябва да се върне към състоянието си преди спиралата, което означава, че можете да забременеете веднага след отстраняването ѝ.

Можете ли да премахнете спиралата у дома?

Въпреки че процесът на отстраняване може да изглежда прост, важно е спиралата да бъде премахната в медицински кабинет, а не у дома. Когато се опитвате сами да извадите спиралата, може да я преместите, вместо да я премахнете. Това не само причинява спазми и болка, но може да направи спиралата неефективна. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay