Поставянето на спирала може значително да намали риска от рак на яйчниците

Поставянето на спирала може значително да намали риска от рак на яйчниците
unsplash

Намирането на правилния метод за контрол на раждаемостта е дълбоко лично решение - но за щастие имате избор.

Разбирането на рисковете и ползите от всяка опция може да ви помогне да направите информиран избор, който е в съответствие с вашето тяло и начин на живот. Вътрематочните устройства са популярен избор за жени, които не искат да вземат хапче всеки ден или търсят форма на контрол на раждаемостта с ниска поддръжка. Някои жени харесват и това, че хормоналната спирала съкращава или дори напълно спира менструацията.

Както хормоналните, така и нехормоналните спирали действат, като пречат на оплождането или затрудняват имплантирането. Но ето едно предимство, което може би не знаете – мета-анализ от 2019 г. установява, че жените със спирала имат 32% по-нисък риск от развитие на рак на яйчниците.

Въпреки че основната цел на използването на спирала е да се предотврати бременност, техният потенциал да намалят риска от развитие на рак на яйчниците изглежда като голям плюс и не се обсъжда често. 

Какво трябва да знаем за рака на яйчниците?

Ракът на яйчниците продължава да бъде много опасен, защото по-голямата част от тези ракови заболявания все още се диагностицират в късни стадии. 

И за разлика от цитонамазките, които диагностицират рак на шийката на матката в ранен стадий, за рака на яйчниците няма методи за ранна диагностика. Дългоочакваните резултати от голямо проучване наскоро потвърдиха, че скрининговите тестове не са успели да подобрят общата смъртност от рак на яйчниците по начина, по който се  случва при рак на шийката на матката. 

Симптомите на рак на яйчниците са трудни, защото имат прилики с много други състояния. Подуването на корема, бързото усещане за ситост при хранене, коремната болка и промените в навиците на червата могат лесно да бъдат описани като проблем, свързан с хормон или храносмилане, но те също са потенциални сигнали за рак на яйчниците. Разликата между жените, които в крайна сметка имат рак на яйчниците, е, че тези жени имат тези симптоми всеки ден в продължение на поне две седмици всеки месец.

Защо спиралите могат да намалят процента на рак на яйчниците?

Причините, поради които спиралите могат потенциално да намалят риска от рак на яйчниците, са сложни и не са напълно разбрани. Въпреки че се смята, че някои спирали намаляват риска от рак на яйчниците, тъй като отделят форма на хормона прогестерон в матката, мета-анализът показва, че нехормоналните спирали също са свързани с намаляване на процента на рак на яйчниците. С други думи, по-ниският риск не се дължи само на хормонални промени.

Авторите на изследването са предложили няколко възможности за това защо спиралите могат да бъдат свързани с по-нисък риск от рак на яйчниците. Допълнителният прогестерон от хормоналните спирали може да добави защита, но спиралите могат също да образуват вид щит срещу вредни вещества, за които е известно, че причиняват рак. ВМС могат също така да намалят връщането на менструалната течност обратно в тазовата кухина (наречено ретроградна менструация и също свързано с ендометриоза) и движението на ендометриални клетки от маточната лигавица, което може да повлияе на риска от рак.

Все още се нуждаем от повече изследвания, за да разберем напълно връзката между ВМС и намалените нива на рак на яйчниците, но това проучване може да мотивира повече жени да обмислят ВМС като опция за контрол на раждаемостта, особено ако са изложени на по-висок риск.

Познаването на вашите рискови фактори може да бъде животоспасяващо

Наличието на член на семейството с рак на яйчниците е значителен рисков фактор за рак на яйчниците, заедно с възрастта, затлъстяването, ендометриозата или генните мутации. Най-същественият начин за намаляване на риска от рак на яйчниците е да знаете семейната си история и генетика.

Генетичното изследване е лесно достъпно и достъпно за определяне на вашите гени. Кърменето и многодетността също намаляват риска.

Хапчето се свързва и с по-нисък риск от рак на яйчниците. Литературата показва, че употребата на противозачатъчни хапчета значително намалява риска от рак. Всяка жена, която е използвала противозачатъчни хапчета в продължение на пет години по което и да е време от живота си, намалява риска от рак на яйчниците с цели 50%.

ВМС могат да бъдат лесен начин за намаляване на риска от рак

Може все още да не разбираме точния механизъм за това как ВМС намаляват риска от рак на яйчниците, но тези резултати са обещаващи. 

Междувременно изборът на спирала може да бъде лесен начин за намаляване на риска от рак на яйчниците, но разговорът с вашия акушер-гинеколог е най-добрият ви залог, за да сте сигурни, че това е правилният избор за вашето тяло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay