Предимства и недостатъци на менструалната чашка

Предимства и недостатъци на менструалната чашка
Canva

Ставаме все по-еко, все по-зелени, но приложимо ли е това в някои по-интимни апекти от живота ни? От години на пазара се предлагат различни по вид менструални чашки, които обещават комфорт по време на цикъл, комбиниран с мисъл за природата.

Употребата на менструална чашка има своите предимства и недостаъци. Нека да ги разгледаме заедно:

Предимства на менструалната чашка

  1. Екологичност: Менструалната чашка е многократно използваем продукт, който помага да се намали отпадъчният материал от менструалните продукти. Това води до по-малко замърсяване на околната среда.

  2. Икономия: В дългосрочен план менструалната чашка е по-икономичен избор, тъй като се използва повече от една година и няма нужда от честа замяна като при други продукти за менструация.

  3. Удобство: Менструалната чашка може да се носи до 12 часа преди да бъде изпразнена, което я прави удобна за жени, които имат зает график. Тя е незабележима, когато се носи правилно.

  4. По-малък риск от пропускане: При правилното поставяне, менструалната чашка има минимален риск от пропусакне, особено в сравнение с обикновените тампони и превръзки.

  5. Поддържа естествената влажност: За разлика от тампоните, менструалната чашка не абсорбира всичката влага от влагалището, което означава, че не го изсушава.

Недостатъци на менструалната чашка:

  1. Научен процес: За някои жени поставянето и изваждането на менструалната чашка е труден процес. Някои жени могат да изпитват неудобство или трудности в началото.

  2. Чистене и поддръжка: Менструалната чашка изисква редовно почистване след всяка употреба. Това може да бъде неудобно, ако нямате лесен достъп до чиста вода, когато сте навън.

  3. Чувствителност към латекс: Ако сте алергични към латекс, може да получите нежелани реакции към някои марки менструални чаши, които са изработени от този материал.

  4. Риск от инфекции: Неправилното почистване и грижа за менструалната чашка може да увеличи риска от инфекции. Необходимо е да се спазват стриктни хигиенни процедури.

  5. Не е подходяща за всички: Менструалната чашка може да не е подходяща за всяка жена. Не всички се чувстват комфортно при нейното използване и предпочитат други средства по време на месечния цикъл.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay