Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

В продължение на хиляди години жените забременяват и раждат деца в тийнейджърските си години и в началото на 20-те си години, но напоследък средната възраст на майките, които раждат, се е променила и е около 30. Всъщност през 2017 г. почти половината от всички раждания в Англия и Уелс са били на майки на и над 30 години. Съвременната медицина позволява на жените да изберат да отложат раждането на бебета, но има ползи и рискове, свързани със забременяването през 20-те и 30-те години.

Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

Разгледахме някои проучвания и разделихме основните плюсове и минуси на раждането на бебета, когато сте на 20 + и когато сте на 30+ години, за да можете да решите кога е най-подходящото време да станете майка.

Предимства на раждането през 20-те години:

1. Това е най-плодородната възраст и вероятно ще забременеете бързо и лесно

На 25-годишна възраст имате по-големи шансове за зачеване след 3 месеца опити (около 20%), отколкото когато достигнете 35 (намалява до около 12%). Жените се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат, около 1 милион. Плодовитостта започва бавно да намалява около 32-годишна възраст и този спад става по-бърз след 35. На 37-годишна възраст се очаква да останат около 25 000 яйцеклетки. 

2. По-ниски шансове за спонтанен аборт и други проблеми, свързани с бременността

За разлика от жените на възраст над 35 години, по-младите майки са по-малко склонни да развият диабет и високо кръвно налягане, когато са бременни. Без тези проблеми и благодарение на по-високото качество на яйцеклетките си, когато сте на 20 години, ще имате по-малък риск от спонтанен аборт.

Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

Предимства на раждането през 30-те години:

1. Вероятно печелите повече пари, отколкото когато сте били в 20-те си години, така че ще се справяте по-лесно с финансовите въпроси

До 30-годишна възраст вероятно вече сте постигнали много в професионален план и няма да имате финансови затруднения, за разлика от по-младите майки, които тепърва започват да се развиват професионално. Все пак отглеждането на бебе не е никак евтино.

2. По-вероятно е да имате близнаци (или тризнаци)

Въпреки че това може да е недостатък, многоплодната бременност означава, че можете да бъдете родител на повече от едно дете, когато сте по-зрели и готови. Добра новина е, ако искате повече от едно дете. В края на краищата плодовитостта намалява тогава, но шансът за раждане на близнаци се увеличава с възрастта, тъй като хормоналните промени причиняват освобождаването на множество яйцеклетки едновременно.

3. Може да живеете по-дълго

Проучване установи, че жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да живеят до 95 години в сравнение с жените, които са родили последното си дете по-рано. Така че отлагането на бременността може да ви помогне да живеете по-дълго. 

4. Бебето ви може да бъде по-интелигентно и по-високо

Проучване в Обединеното кралство установи, че жените, които имат първородни деца на възраст между 30-39 години, са по-склонни да имат по-умни деца от майките на възраст 20-29 години. Друго малко проучване разкри, че по-възрастните майки вероятно ще имат и по-високи деца. Тъй като повечето хора ценят тези с по-висок интелект и ръст, може да си струва да изчакате, докато не достигнете 30, преди да родите.

Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

Рискове от раждане през 20-те години: 

1. Може да е по-уморително от психологическа гледна точка

Вашите 20 са най-добрите години, за да откриете себе си и какъв път искате да поемете в живота си. Бебе през тези години може да ви принуди да направите почивка в кариерата си или да ви попречи да получите повишението, за което сте работили усилено. Възможно е също да имате проблеми с отношенията, които възникват от споделените отговорности за грижата за бебето. 

2. По-късно в живота може да имате по-лошо здравословно състояние 

Изглежда, че има връзка между здравето на майката и възрастта, в която е родила първото си дете. Колкото повече жената отлага първата си бременност, толкова по-добро здраве се очаква да има. 

Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

Рискове от раждане през 30-те години: 

1. По-вероятно е да имате нужда от секцио

Тъй като по-възрастните майки имат по-висок риск от усложнения, свързани с бременността, това може да наложи Цезарово сечение. Например, споменатите по-горе здравословни проблеми като високо кръвно налягане могат да доведат до раждане чрез операция. 

2. Има по-голям риск от усложнения, свързани с бебето

По-вероятно е да имате бебе с по-ниско тегло при раждане и преждевременно раждане. Недоносените бебета, особено родените най-рано, често имат проблеми, като проблеми с дишането, нарушено зрение и слухови проблеми. Съществува и по-висок риск от хромозомни аномалии, които могат да доведат до раждане на бебе със здравословни проблеми.

Раждане на бебе на 20+ срещу раждане на бебе на 30+ - предимства и рискове

Важно е да отбележим, че няма идеална възраст за раждане на дете. Най-важно е да забременеете тогава, когато се чувствате готови да създадете живот и ще отгледате детето си с цялата любов, на която сте способни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay