Страдате ли от вманиачаване по чистотата у дома?

Страдате ли от вманиачаване по чистотата у дома?
Canva

Маниакалното чистене, известно също като обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), може да се прояви чрез различни признаци. Хората с това разстройство изпитват непрекъснати, натрапчиви и неприятни мисли (обсесии), които им създават чувство на страх или тревожност. За да се справят с този дискомфорт, те извършват повтарящи се действия, кит можем да наречем и компулсии. Когато компулсиите се свързват с чистене, може да се наблюдават следните признаци:

Интензивна нужда от чистота

Хората с маниакално чистене се озовават в постоянна битка със замърсяването и могат да посветят значително време и усилия на задоволяване на собствената си нужда от чистота.

Често миене или почистване

Те могат да извършват често повтарящи се действия на чистене, като например измиване на ръце, перфектно почистване на дома или предмети, докато не удовлетворят своите компулсии.

Страх от замърсяване или заразяване

Лицата с маниакално чистене често изпитват интензивен страх от замърсяване или заразяване.

Значително влияние върху ежедневния живот

Маниакалното чистене може да повлияе отрицателно върху социалните, професионални и лични аспекти на живота на човека.

Неразумни компулсии

Компулсиите, свързани с чистене, могат да бъдат изключително времеотнемащи и несъразмерно интензивни в сравнение с реалната заплаха от замърсяване.

Ако смятате, че страдате от маниакално чистене или ако забелязвате тези признаци при някого, е важно да потърсите помощ от здравен специалист. Психотерапия и, а в някои случаи, медикаментозно лечение могат да бъдат ефективни методи за управление на това разстройство.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay