Трябва ли да приемате магнезий и витамин D заедно?

Трябва ли да приемате магнезий и витамин D заедно?
Pexels

Приемането на добавки с магнезий и витамин D заедно се превърна в нашумяла онлайн тенденция през последните седмици, но хората не винаги трябва да приемат и двете добавки, за да видят ползите за здравето, казват експерти.

В TikTok потребителите възхваляват особено ползите от магнезиевите добавки, като твърдят, че могат да помогнат при различни здравословни проблеми, включително тревожност и проблеми със съня. Уговорката, казват, е, че витамин D трябва да се приема в тандем с магнезиеви добавки, ако хората искат да видят резултати.

Вярно е, че получаването на достатъчно магнезий е от съществено значение за вашето здраве и благополучие. Но докато хората, които имат дефицит както на витамин D, така и на магнезий, могат да се възползват от приема на две добавки, не е необходимо да приемате едната, просто защото приемате другата.

Възможно е да има някои специфични медицински проблеми, при които се нуждаете и от двете

С други думи, хората не трябва да започват да приемат витамин D само защото техният лекар е препоръчал магнезиеви добавки. И както е в случая с всяка хранителна добавка, приемането на тези хапчета без необходимост може да бъде рисковано.

Важно е да имате предвид, че макар тези добавки да се продават без рецепта, те могат да бъдат също толкова активни, колкото и всяко лекарство, отпускано с рецепта.

Ето какво казват експертите за връзката между витамин D и магнезий, кой може да се възползва от приемането на една или и двете добавки и как безопасно да повишите нивата на витамин D и магнезий:

Основни хранителни вещества за тялото

Твърденията на TikToker-ите относно приемането на добавки с витамин D и магнезий са съществени – във видео, гледано 15,5 милиона пъти, един потребител казва, че "[не] изпитва безпокойство вече", след като започнал да приема и двете добавки.

Но изследванията за потвърждаване на тази връзка между витамин D, магнезий и тревожността все още са в начален стадий.

Тялото се нуждае както от магнезий – електрически зареден минерал или електролит – така и от витамин D, за да функционира правилно.

Витамин D помага на мускулите и нервите да функционират, поддържа имунната система и защитава здравето на костите. Магнезият е също така необходим: помага за контролиране на кръвната захар и кръвното налягане и помага за поддържане на сърдечната, мускулната и нервната функция.

Това може да направи магнезия полезен за лечение на симптоми на тревожност, но все още не е доказано. Изследване от 2020 г. установява, че съществуващите проучвания по темата са довели до противоречиви доказателства и са необходими още изследвания, за да се проучи как магнезият може да помогне при симптоми на тревожност.

Недостигът на тези витамини е са често срещан, но не всеки има нужда и от двете добавки

Разбираемо е, че хората онлайн може да се чувстват по-добре, след като приемат добавки с магнезий и витамин D, като се има предвид колко чести са дефицитите и на двата.

Някои оценки показват, че процентът на световното население с дефицит на витамин D е над 40%.

Поради това добавките с витамин D и магнезий са "популярни" и често се препоръчват. За съжаление понякога може да бъде трудно да се разбере дали човек има дефицит.

Има няколко предупредителни признака - лекият дефицит на витамин D може да причини мускулна болка и слабост, докато дефицитът на магнезий може да причини гадене, умора и загуба на апетит. Тези симптоми обаче са неясни, което означава, че недостигът може да бъде установен само чрез изследване.

Ако някой е диагностициран с дефицит на витамин D или магнезий, вероятно ще трябва да започне да приема добавка. Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че добавките с магнезий няма да работят, освен ако човек не приема добавки с витамин D, както предполагат TikToker-ите.

Няма убедителни изследвания за това.

Като се има предвид това, обратното е вярно – тялото наистина се нуждае от магнезий, за да преработи витамин D.

Безопасно повишаване на нивата на магнезий и витамин D

Ако човек мисли, че има дефицит на някое от тези хранителни вещества, неговият лекар може да направи кръвен тест и да препоръча колко магнезий или витамин D трябва да приема чрез добавки.

Ненужният прием на лекарства може в някои ситуации да стане опасен. Въпреки че е рядко, приемането на твърде много витамин D може да стане токсично за тялото, причинявайки повръщане, коремна болка, объркване или дехидратация. А приемането на твърде много витамин D всъщност може да причини изчерпване на магнезий. 

Приемането на много магнезий обикновено не представлява сериозен риск за здравето, тъй като тялото може да елиминира излишния магнезий чрез уриниране. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay