Силвия Томова: Балетът изисква себеотдаване и много любов

Красива фигура се постига с часове работа и творческо въодушевление

Силвия Томова: Балетът изисква себеотдаване и много любов

Силвия Томова e възпитаничка на известната елитна Държавна балетна академия "А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия.

Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм.

От 1996 година е председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, НБУ. Нейни ученици са едни от най-добрите български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена.

От 2003 до 2007 година е художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е Изпълнителен директор на Българска балетна асоциация.

Като изпълнителен директор на Българската балетна асоциация Силвия Томова инициира различни проекти, свързани с подпомагане на Националния балет, поощряване на международно сътрудничество и представяне на млади артисти и дебютни продукции на млади хореографи, композитори и художници.

През периода 2009 – 2010 година е художествен ръководител на Балета на Пловдивската опера. През последните години е предпочитан гост-репетитор, хореограф и жури на престижни танцови конкурси в Италия. От септември 2013 година е директор на балетната трупа на Държавна опера-Русе.


Първата част на интервюто четете във fitwell.bg!

Вярно ли е, че балерините следват стриктен режим на хранене?
На които им се налага – да, но не на всички. Това е физика, биология. Има балерини, които се хранят много, във всяка пауза похапват и въпреки това са слаби. Но това е метаболизъм – изгарят калориите много бързо. Това важи и за мъжете.

Доказано е, че с постоянна и правилно разпределена работа, организмът се променя и добива някаква съвършено различна форма и тогава нямаш нужда от някакви режими, имаш нужда само от постоянство в работата си. Процес, който е неразривно свързан и на ментално ниво.

Убедила съм се, че само работата и часовете, прекарани в залата, не допринасят за отслабването, ако това не е обвързано с творческото въодушевление. Когато влезеш в един творчески процес и започнеш да гориш в него, изгарят и мазнините. Не можеш да отслабнеш само чрез гладуване, ако я няма тази симбиоза между творческо и физическо натоварване.

Как поддържате фигурата си?
С работа и творчество. Когато водя репетиции и класове, както е на сегашния етап, напълнявам съвсем естествено. Това е пак някакъв режим, към който организмът се нагажда. Но започна ли да правя някаква постановка или да участвам в подготовката на спектакъл, да подготвям нови солисти – моментално стопявам излишните килограми.

Силвия Томова: Балетът изисква себеотдаване и много любов

Готвите ли и как изглежда любимата ви вечеря?
По принцип балерините обичат да готвят. И са много големи чревоугодници, лакомници сме. Мъжете също. Но за съжаление това не се случва толкова често. Дълга рокля, гол гръб, свещи, сребърни прибори, много чинии и много чаши... И сервитьор. Така изглежда любимата ми вечеря. И съответно – подобаваща компания.

Без какво не можете да живеете?

Не мога да живея без любимите си хора – без дъщеря си, без внучката си, без майка си. Живея, но много ми липсват. Не мога да живея без себе си – като се загубя понякога, ми е много трудно и не се чувствам добре. И без въздух не мога да живея – и в прекия, и в преносния смисъл. Защото аз съм много свободолюбив човек. И не мога да живея в обкръжението на недостойни и нечестни хора.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay