Как влияе стресът на месечния ни цикъл

Как влияе стресът на месечния ни цикъл
Canva

В днешно време стресът е наизбежен и се отразява негативно дори и най-спокойните хора. Дали напрежението идва от натоварения работен процес, грижите вкъщи или друг източник, то ние Jenite сме неговите най-чести жертви.

Неоспорим факт е, че стресът се отразява неблагоприятно на цялостното ни здравословно състояние, но при представителките на нежния пол той се отразява най-вече върху месечния цикъл и симптомите, които го съпровождат. Ето как може да окаже влияние:

Нередовен цикъл: Стресът може да доведе до нередности в месечния цикъл. Някои жени може да изпитат закъснение или нередовен цикъл, когато се излагат на продължителен или интензивен стрес.

Болки и дискофорт: Стресът може да засили симптомите на пременструалния синдром (ПМС), като болки в корема, влошаване на настроението, главоболие и повишена чувствителност на гърдите.

Промени в обема на кръвотечението: Стресът може да повлияе на кличеството на кръвотечението по време на месечния цикъл. Някои жени може да се сблъскат с необичайно по-силно или пък по-слабо кръвотечение при стресови ситуации.

Положителни или отрицателни ефекти: В някои случаи, когато стресът води до нередности в цикъла и тези промени могат да бъдат временни и обратими след като вече вте по-спокйни. Обаче продължителния и интензивен стрес може да доведе до по-дълготрайни изменения в менструалния цикъл.

Влияние върху овулацията: Стресът може да намали или прекъсне овулацията при някои жени, което може да доведе до нередности в цикъла.

За да се справите с ефектите на стреса върху цикъла, опитайте се да водите здравословен начин на живот, който включва редовна физическа активност, здравословно хранене и техники за справяне със стреса като йога или медитация. Ако преживявате проблеми с менструалния цикъл, консултирайте се с гинеколог, който може да предостави съвет и лечение, ако е необходимо.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay