10 грешки, които ще погубят работата ви

Бърза смърт за кариерата

10 грешки, които ще погубят работата ви

Повечето жени трябва да изминат дълъг път преди да стигнат горните нива на корпоративната стълбичка. За съжаление, това което не винаги осъзнаваме е, че самите ние може да бъдем най-лошият си враг, когато говорим до работа и работна среда. В днешния силно конкурентен пазар на труда не е нужно да сбъркаш много, за да си загубиш работата бързо. Понякога и малкото камъче обръща колата.

Рискът от уволнение, липса на повишение и социална изолация би бил доста по-малък ако се стараем да избягваме тези няколко неща.

Често срещана грешка при много хора, особено такива, които работят в по-големи компании, е пренебрегването на личния контакт с колеги, шефове, клиенти и т.н. Електронната и гласовата поща са рационален и удобен начин за комуникация, но често могат да доведат до неразбирателства. Няма по-сигурен и истински начин от това да се разбереш с някого лично – особено по нетекущи и важни въпроси.

Правете регулярни посещения на шефа и колегите си. Бъдете учтиви и заинтересовани, без да се натрапвате, разбира се.

Друг неефективен поведенчески модел е този на "изтривалка". Има хора, които живеят с илюзията, че ако позволяват да ги мачкат и приемат всяко мнение, без значение дали наистина са съгласни или не, биха могли да се издигнат по-бързо. За съжаление обаче това никак не е истина. Винаги трябва да си отстояваме позициите – с деликатен и позитивен маниер. Повечето работодатели (или поне тези, които знаят какво правят) търсят силни и сериозни служители, които знаят какво искат, но не го налагат. Съгласяването с всичко, което ви се предложи или наложи няма да ви направи по-сериозен, нито ще ви спечели уважение, дори напротив.

Не си преписвайте чужди заслуги. Това е нещо, което се е случвало може би на всеки от нас и всички знаем колко е неприятно. Не забравяйте, че такива постъпки рядко остават тайна и трудно се забравят. Правете обратното – отчитайте заслугите на вашите колеги и дори взимайте пример от тях. Бъдете екипен играч, което не означава обаче да "раздавате" идеите си на всеки. Бъдете премерени в отношенията с колегите си.

Малко е безсмислено да говорим за клюкарстването. Всяка жена трябва да е наясно, че ако го практикува, много малко хора ще й имат доверие, а вероятността да се "отличи" като непоправим лицемер е огромна.

Същото се отнася и за изпускането на важни срокове. С малката разлика, че ако клюкарствате и заговорничите губите доверието на колеги, докато ако не спазвате поставени срокове - губите доверието на шефа, а понякога и работата си.

Има още доста да се изговори по подобна тема. Едва ли ви казваме нещо изненадващо – не правете секс с шефа си и не бъдете асоциални. И въпреки това, ако се случи да се унесете, правейки някоя от тези грешки, е хубаво да има някой, който да ни "отвори очите" за собствените ни постъпки. Ако си спечелите истински приятели в офиса ще имате особено ценни съветници по всички тези въпроси. А и ще можете сами да регулирате средата, в която работите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay