Открийте някои истини – защо няма да ви викнат за второ интервю или за повишение

Тайни от кухнята на "Човешките ресурси"

Открийте някои истини – защо няма да ви викнат за второ интервю или за повишение

Ако в работата всичко ви върви гладко, вероятно няма да имате много срещи със служителите от отдел "Човешки ресурси". В деня, в който ви назначават и в този, в който напускате фирмата.

 

Всеки друг ден, тяхна важна отговорност е да следят дали ти вие си вършите работата както трябва. Което значи, че те знаят много повече отколкото си мислим.

 

Проучихме малко, сред експерти в сферата на човешките ресурси, за да научим неща от кухнята, които могат да ви помогнат в следващата, а защо не и в настоящата ви работа.

 

Проверките за кандидата са надхвърлили Google. Преди да ви извикат на интервю, експертите от "Човешки ресурси" ще преровят целият интернет, за да се убедят, че никъде няма червени картони. Шпионирането на социалните медии се превърна в норма – особено в по-големите компании. Отдавна вече проучването не се съдържа само в написването на името в някоя търсачка. Големите фирми използват сложни мониторингови платформи, с които се ровят много надълбоко. Ако в интернет има нещо за вас, което не искате шефът ви да види, може би е най-добре да се отървете от него.

 

Външният вид има значение. Проучвания сочат, че решението дали един човек ще бъде назначен или отпратен у дома се взима в първите 90 секунди от срещата. Това значи, че вие трябва да се появите на интервю за работа – чисти, спретнати, елегантни. С перфектни нокти, коса и свеж дъх. Замислете се преди да изберете ексцентричен външен вид. Някои хора може да са много широкоскроени и да надникнат над шантавия ви вид, но други не. Няма как да сте сигурни - заложете на класическото.

 

Наднорменото тегло може да е ваш противник. Въпреки че има хора с наднормено тегло, които са бързи и хора, които са много слаби, но мързеливи – човекът, който ви интервюира вероятно си мисли, че кандидат със свръхтегло може да има проблем със спазването темпото на фирмата. Някои големи компании залагат на прецизност и бързина. Препоръчително е, ако страдате от наднорменото тегло, когато сте на интервю да наблягате, че това не е проблем за вас и, че нямате затруднения в спазването на темпото.

 

Възрастовата дискриминация е факт. Хора, които са отпразнували 50-та си годишнина, губят работата си заради по-млади служители всеки ден. Въпреки, че възрастовата дискриминация е нелегална това е съществуващ проблем. Служителите в по-напреднала възраст, които искат да запазят позициите си - трябва да бъдат много мнителни и в час с всяка новост, технология и иновация касаещи работа им.

 

Вероятно компютърът ви е наблюдаван. Не разчитайте, че има някакво ниво на конфиденциалност, когато става дума за фирмени технологии – без значение дали е електронната поща или безразборна употреба на интернет. Ако някога възникне съмнение за надеждността и почтеността на един служител е повече от сигурно, че ще последва проверка на компютъра и дейността, която се извършва на него. Това значи, че вероятно шефът ви не влиза просто ей така в компютъра ви и ако си търси повод да ви уволни е много възможно да го намери именно там.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay