Отпуската може да доведе до депресия

Парадоксално, но факт!

Отпуската може да доведе до депресия

До болка ви е познато твърдението, че лятото е сезонът на отпуските. Цяла година работите, за да дочакате заветните дни, в които ще се отдадете на късно ставане и правене на нищо.

Дотук всичко е добре, но хубавите неща свършват бързо и неусетно се връщате пак в офиса. Еднообразното ежедневие и пресните свободни спомени ви карат да се чувствате потиснати и да броите часовете до края на работния ден. А те се нижат толкова бавно...

Според специалисти, няколко фактора могат да доведат до депресия след ваканция. Първият е, че когато почивате, вие не го правите на 100%, а продължавате да се тормозите за недовършената работа или тази, която предстои. По този начин, макар и косвено, оставате на работното място и не получавате максималното удоволствие, което почивката е в състояние да ви осигури.

Друг проблем е ваканция, организирана от приятели. Наясно сме, че много хора трудно могат да бъдат на едно мнение и все ще се появи нещо, което няма да е по вкуса на поне един. А ако този един сте вие, то лично вашето време за релакс направо си се пропилява.

Когато излизате в отпуска, трябва да го правите качествено, а не за да отбиете номера. Една седмица почивка само ще ви раздразни и след това ще се чувствате така, сякаш сте в някакво странно средно пространство - от една страна не сте почивали много, но пък времето е било достатъчно да ви предостави възможността да опитате от хубавото.

Дори и да се постараете да спазвате всички правила, пак няма гаранция, че депресията няма да ви застигне. Колкото по-добре сте си прекарали, толкова по-трудно ще ви е да се завърнете към рутината.

Според психолози, най-добрият начин да се справите с неприятното чувство, е да си подарите нова ваканция през уикенда. Можете да си направите план за нещо интересно - пикник в парка, кратка екскурзия или каквото времето от два дни би ви позволило.

Хубаво е и така да си организирате почивката, че да се завърнете в офиса не традиционно, в понеделник, а в сряда, например. Така ще избегнете друго потискащо чувство - 5 дни до края на работния ден.

Руски психолози обясняват явлението следотпускарска депресия с факта, че днес се работи много по-интензивно, отколкото в близкото минало.

На това състояние влияе и отношението на човека към професията му. Лекарите твърдят, че неприятното чувство се проявява най-вече при хора, които не са посветени на работата си. Когато липсва интерес и желание, няма как служителите да са развълнувани от завръщането към познатото им ежедневие.

Най-лесният начин за справяне със сънливостта са витамините, слънчевите бани и гимнастиката. Специалисти препоръчват да се ядат повече портокали, ябълки и банани, защото комбинацията от витамините, които съдържат тези плодове, действа успокояващо на нервната система.

Черният шоколад също е вкусна и лесно постижима алтернатива за преборване на мрачното настроение. Той повишава нивото на ендорфините в кръвта - хормони, намаляващи стреса.

Когато пък се позиционирате съвсем в офиса, не бързайте да се захващате с най-тежките задачи. Дайте си време за адаптация, като започнете с по-леки задължения. Така смяната на двете коренно различни състояния, от отпуска към работа, няма да бъде болезнена.

Ако работите на компютър, можете да си сложите снимка от ваканцията, като тапет. Грешно схващане е, че спомените от почивката само ще ви натъжат. Напротив, хубавите преживявания, със сигурност, ви карат да се чувствате по-щастливи и мотивирани. Затова не бива да бягате от тях, а да им се отдавате.

За да се адаптирате по-бързо към ежедневието си, ние ви препоръчваме да прекарвате повече време навън. Паркове и градинки преливат от динамика и са в състояние да ви заредят с необходимата енергия. Подарете си вечер с приятели, тя също ще ви донесе позитивно настроение. Можете да си организирате и романтична вечеря с половинката - еуфорията от приготвянето на ястията, както и усещането, че правите нещо само двамата, ще се отразят повече от добре на настроението ви.

Скъпи дами, не позволявайте на депресията да съсипе хубавите мигове, които сте прекарали. Търсете позитивното дори и в привидно най-лошите неща и не забравяйте златното правило: "Всяко зло - за добро".

23 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 19.08.2011|08:59
След отпуска не ми е особено приятно да отида на работа, но чак пък да се депресирам не. Всеки разбира почивката по различен начин. Някои хора, дори когато са в отпуска не спират да мислят за работа, а дори и отиват до офиса от време на време. Когато сме отпуска трябва да се постараем максимално да си починем и изобщо не трябва да мислим какво е можело и трябвало да свършим, иначе няма смисъл изобщо от нея.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay