Следпразнично на работа

Когато дойде краят на преяждането, препиването и прекалените емоции

Следпразнично на работа

До вчера беше Коледа. Подготовката за празника траеше през целия месец декември, а датите 24 и 25 отминаха сякаш за секунди.

Еуфорията около специалните дни е най-голямата в годината. Нито Великден, нито рождените и именните дни предизвикват подобна емоция. Но духът на Коледа притежава умението да погълне цялата ви енергия.

Празнична украса, празнична трапеза, подаръци и пожелания - има защо да очаквате с нетърпение Бъдни вечер и деня, който следва. В повечето случаи се събира цялото семейство, отдавате се на заслужена почивка и прекалено угощение.

На 27 декември обаче, спокойните дни на "правене на нищо" са отминали. Връщате се обратно на работа, заситени и донякъде отпочинали, очакващи следващия голям празник.

Сега е моментът да се прояви т.нар. "следпразнична депресия". Тя много прилича на онази депресия, която се заражда след отпуска, но тук първопричините за появата ѝ са най-вече емоционални.

Оказва се, че цели 35% от работещите страдат от този тип заболяване. Физическите признаци са учестено сърцебиене, дискомфорт, проблеми с дишането и физическа отслабеност.

Ако вече разпознавате симптомите, запознайте се със съветите на специалистите.

Преди всичко сън. След трескава предпразнична подготовка и дълги парти нощи, организмът е изтощен и се нуждае от презареждане. Опитайте да си лягате навреме, защото всички знаем, че пълноценното спане е най-доброто лекарство.

Почти е сигурно, че вече сте прекалили с храната, а тя, от своя страна, не се е отразила особено благоприятно на организма ви. Сега е моментът да го пречистите от излишните мазнини и вредни вещества.

Хапвайте повече плодове. Макар и да ги има целогодишно, още от миналото е прието, че сме в сезона на цитрусите, така че им отдайте заслужена почит. Сурови ядки, леки супи и мюсли са решението, чрез което тялото ви ще се почувства по-добре и бързо ще възвърне формата си.

След като вече сте в офиса, не бързайте с изпълнението на сложни задачи. Започнете работната седмица плавно и си дайте нужното време за адаптация. Ако предварително сте украсили бюрото си, например, не бързайте да прибирате гирляндите. И за това ще дойде време, но нека първо се върнете тялом и духом в обстановката.

Важното е, да не превръщате отминалите празнични дни в повод за депресия. Вярно, точно тези ще се завърнат чак догодина, но пък предстоят още редица поводи, които отново ще съумеят да изразходват енергията и свободното ви време. При това по възможно най-положителния начин.

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay