Киви - плодът на здравето

Малко и зелено, много здравословно. Що е то?

С настъпването на зимния сезон се увеличава все повече консумацията на цитруси. Кивито е един от тези плодове, които пренебрегваме през останалите дни от годината, а не трябва. Освен, че повишава защитните сили на организма и е нискокалорично, кивито оправдава името си – "плод на здравето". Прочетете защо:

 

Кивито помага при астма и други респираторни заболявания

 

Проучване, проведено в Италия, в което вземат участие 18000 деца на възраст от 6-7 години сочи, че проблемите с дихателната система при децата намаляват с около 44 %. По едно на ден би облекчило проблемите на детето ви при астма. 

 

Кивито се бори със сърдечно-съдовите заболявания

 

Кивито е естествен заместител на аспирина. То е богат източник на витамин С и намалява риска от сърдечен и мозъчен удар. "Изгаря" мастните натрупвания в артериите и така снижава риска от образуването на тромби в кравоносните съдове. 

 

Кивито предпазва очите

 

Кивито е естествен източник на лутеин, който се намира в очите и помага за зрителната острота. Редовното похапване на киви намалява риска от катаракта с напредването на възрастта. Препоръчва се при късогледство, далекогледство и астигматизъм. 

 

Кивито се грижи за кожата

 

Кивито е богато на витамин Е и помага за по-гладка и здрава кожа. Кивито помага за образуването на колаген – за възстановяването на съединителната тъкан. Освен като част от хранителните ни навици, то може да се прилага и външно като маска, която директно да подхранва и тонизира кожата на лицето. 

 

Кивито в борбата с рака

 

Проучванията сочат, че влакната, които се съдържат в този плод, отстраняват токсините, които се натрупват в дебелото черво и помагат за превенцията от образуването на ракови клетки там. Вероятността да развиете рак на кожата или на черния дроб, също намалява.

 

Като с всяко нещо и с похапването на киви обаче не трябва да се прекалява. Консумацията в прекалено големи количества може да доведе до алергични реакции. Лекарите предупреждават, че хората, които имат непоносимост към латекс, ананас и папая или страдат от сенна хрема, трябва да избягват и кивито. Но с едно киви на ден, просто няма как да сбъркате.

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay