Изящният "Колекционер на любовни изречения" на сръбски език

"Колекционер на любовни изречения" на сръбски

В началото на годината белградското издателство "Геопоетика", собственост на писателя, журналист и переводач Владислав Баяц, издаде на сръбски език романа "Колекционер на любовни изречения" от пловдивчанина Александър Секулов.


В предговора към сръбското издание Владислав Баяц е написал: "Пред читателя е текст толкова разкрепостен от жанровите калъпи и твърдата литературна дисциплина, че е съвсем позволено да го причислим към несъществувашата група от книги с неограничена фантазия.

Във всички случаи резултатът е изключителен: това е един от прекрасните примери за почти разпусната фантазия, магията на езика и приказността. До прочитането на този роман не знаех, че приказките за възрастни са възможни."

 

Издателство "Геопоетика" вече е публикувало и още двама български писатели -  Георги Господинов и неговия "Естествен роман" и Алек Попов с "Мисия Лондон".

 

Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година, живее и пише в Пловдив. Автор е на стихосбирките "Карти и географии" и "Възхитително и леко", сборниците с есета "Високите каменни хълмове" и "История на минималната съпротива", както и на пиесата "Светли хотелски стаи" и на колекцията "Наско Х. Истории с ром, джинджифил, стафиди и мед" съвместно с художника Атанас Хранов.

Носител е на национални литературни награди, а в родния си град е познат като собственик на едни от най-емблематичните пространства за култура и изкуство – клуб "Петното на Роршах" и "Конюшните на царя", известно с летните си сцени.

 

"Колекционер на любовни изречения. Изящен роман" е първият роман на Александър Секулов, последван от "Малката светица и портокалите. История на изчезването" (издателство Сиела, 2009). Определен е от самия автор като "изящен", навярно защото прилича на албум с поетични любовни истории, които се страхуваш да не изцапаш с отпечатъците си.

В него бивша циркова актриса плаща с остатъка от дните си, за да издири колекция от истории за мъжа, с когото преди години са били заедно 2 дни, 17 часа, 43 минути и няколко неизмерими секунди. Прекосява пустини, плава сред ледове, губи се из неизследвани племена по поречията на Нигер и Амазонка, но събира всички 28 истории за високия прегърбен вълшебник с оранжева риза и щастливо отчаян поглед. Намира ги записани върху ябълкова кора, пламтяща хартия, глинени делви, мед и сребро…

 

Не просто книга за любовта, а книга за смисъла, за вечното пътуване, за ситуациите, в които сме на ръба между любовта и раздялата, между тривиалното и авантюризма, между живота и смъртта.

В "Колекционер на любовни изречения" става дума за важността на малките неща, на малките жестове, един малък прозорец навътре към всеки от нас.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay