5 основни грешки, които допускате във вечерната си грижа за кожата

5 основни грешки, които допускате във вечерната си грижа за кожата

Когато става въпрос за култивиране на ежедневна рутинна грижа за кожата, не е необходимо много, за да се задоволят нуждите на вашата кожа. Измийте се с нежен почистващ продукт, нанесете хидратиращ серум, след това малко овлажнител, нанесете слънцезащитен крем и сте готови. Докато денят позволява бърза, проста и лесна рутина, нощта е подходящото време да се отдадете на по-продължителна процедура.

През деня лицата ни се борят с UV лъчите, потта и замърсяването. Нощта дава на кожата ни почивка - тогава тя се обновява и регенерира и това всъщност е най-доброто време за прилагане на много процедури за кожа. Ако искате да разработите перфектната нощна рутина, може да не сте съвсем наясно откъде да започнете. Каквото и да използвате, има някои грешки, които трябва да избягвате.

Забравяте за двойното почистване

Освен потта и мръсотията, които се наслояват по лицето ви през деня, вероятно носите грим с часове. В повечето случаи вашият обикновен почистващ продукт не е достатъчен, за да премахне грима, който имате, нито ще премахне адекватно слънцезащитния крем, който носите. Измиването на лицето ви предварително с почистващ продукт на маслена основа ще гарантира, че всяка частица себум, слънцезащитен крем и грим са напълно изчезнали, преди да поставите лицето си на възглавницата.

5 основни грешки, които допускате във вечерната си грижа за кожата

Прекалено ексфолиране

Ексфолирането е основен ключ към постигането на  сияйната кожа, която търсите. То помага за премахване на мъртвата кожа и отпушване на порите, което позволява на останалите ви продукти да работят ефективно. Освен това изглажда кожата, като помага за намаляване на неравномерния тон и текстура на кожата. Ексфолирането може да се извърши както с физически, така и с химичен ексфолиант. През последните години химическите ексфолианти станаха все по-популярни, като често се използват съставки като салицилова, гликолова и млечна киселина.

Въпреки че те могат да бъдат полезни за кожата, има възможност да прекалите, особено ако използвате и ретинол като част от вашата рутина. Ретиноидите не са ексфолианти, но подсилват обмяната на кожните клетки, така че действат по подобна функция на химическите ексфолианти. Тъй като и двете съставки имат мощен ефект върху кожата, те не трябва да се използват в една и съща рутинна грижа за кожата.

Неподходящи за вечерта серуми

Никога не използвайте ретинол през деня и не хабете слънцезащитния си крем, като го носите през нощта. Популярната съставка  витамин С изсветлява и изглажда кожата, действайки срещу фини линии, хиперпигментация и отпуснатост. Освен това помага за защита на кожата от увреждане от слънцето.

Витамин С засилва защитните сили на вашия SPF. Въпреки че той има своите индивидуални предимства, носенето му през деня заедно със слънцезащитния крем ви позволява да извлечете пълния потенциал на антиоксиданта. Вместо това изберете серуми със съставки като хиалуронова киселина или ниацинамид, които ще помогнат за хидратиране и възстановяване на кожата, докато спите.

Неправилен ред

Ако има нещо, на което ни е научила рутинната грижа за кожата в 10 стъпки, това е правилният ред, в който да нанасяме вашите продукти. Освен да започнете с почистване и да завършите с овлажнител, трябва да сте наясно какв да използвате между тях. Като цяло продуктите за грижа за кожата трябва да имат йерархия, базирана на последователност, като ги нанасяте от най-леката към най-плътната.

5 основни грешки, които допускате във вечерната си грижа за кожата

След почистването идва ред навсички тонери или есенции, които използвате. Въпреки че не са необходима част от рутинната грижа за кожата, те служат за различни цели. Тонерът работи за балансиране на нивата на pH. Есенцията хидратира кожата и я подготвя за следващите продукти.

След това наред са вашите серуми. Освен ако не съдържат силни съставки като ретинол, нанесете ги върху влажна кожа за по-добри резултати. Повечето серуми имат подобна консистенция, но първо използвайте по-лекия. За да ги накарате да абсорбират правилно, не използвайте повече от два серума в една и съща рутина.

Пропускате овлажняващия крем

Овлажняването е може би една от най-важните части от вашата рутинна грижа за кожата и никога не трябва да пропускате тази стъпка. Ако сте твърде уморени, за да правите нещо друго, измиването на лицето и овлажняването са достатъчни, за да си легнете, без да се тревожите за пъпки или текстурни неравности. Какъвто и тип кожа да имате, овлажняването винаги ще я подобри. Продуктът помага за успокояване на дехидратираната кожа, което може да се случи, когато имате суха или мазна кожа.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay