Какво представляват алфа-хидкрокси киселините и как да ги въведете в грижата си за кожата

Какво представляват алфа-хидкрокси киселините и как да ги въведете в грижата си за кожата
Canva

Алфа-хидрокси киселините са група химични съединения, които се използват широко в козметичната индустрия за грижа за кожата. Те се извличат от различни източници, като например гликолова киселина от захарни тръстики, млечна киселина от мляко и манделиева киселина от бадеми. Те са известни със своите ексфолиращи свойства, които помагат на кожата да се освободи от мъртвите клетки на повърхността, като така подобряват текстурата и излъчването на кожата.

Ето някои от най-популярните видове и техните свойства:

Гликолова киселина: Извлича се от захарна тръстика и е известна със силния си ексфолиращ ефект. Подобрява текстурата на кожата, намалява видимите бръчки и помага за изглаждане на неравности.

Лимонена киселина: Извлича се от цитрусови плодове като лимони. Тя е богата на антиоксиданти и може да помогне за осветляване на тена и намаляване на пигментни петна.

Млечна киселина: Извлича се от мляко и млечни продукти. Тя е по-мека от гликоличната киселина и е подходяща за хора с по-чувствителна кожа. Помага за овлажняване и подобряване на текстурата на кожата.

Манделиева киселина: Извлича се от бадеми и има подобни свойства на гликоличната киселина, но обикновено се смята, че е по-благоразполагаща към чувствителна кожа.

Как да добавим алфа хидрокси киселините към грижата си за кожата:

Избор на продукт: Тъй като АХК могат да бъдат силно активни, важно е да изберете подходящ продукт, който съдържа правилната концентрация за вашата кожа. Започнете с по-ниска концентрация и постепенно увеличавайте при необходимост.

Тестване: Преди да използвате продукт с АХК на лицето си, направете тест върху малка част от кожата, за да се уверите, че няма алергични реакции или раздразнения.

Честота на употреба: Начнете с употреба на АХК продукта една или две пъти седмично и постепенно увеличавайте, ако кожата ви допуска.

Следване на указанията: Внимателно следвайте указанията на опаковката и не използвайте голямо количество от него. Прилагайте го след почистване на лицето и преди нанасяне на хидратиращ крем.

Слънцезащита: АХК могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето, затова е изключително важно да използвате слънцезащитен крем всеки ден, дори ако е облачно. Заложете на много висок фактор (50+ SPF) през лятото, а среден или висок (30 SPF или 50 SPF) през останалата част от годината.

Слушайте кожата си: Ако усетите дискомфорт, раздразнение или обрив след употреба на продукт с АХК, намалете честотата на употреба или спрете употребата за няколко дни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay