Колко рано е твърде рано детето ви да започне да се грижи за кожата си

Колко рано е твърде рано детето ви да започне да се грижи за кожата си
Canva

Вероятно, когато сте били на 10, тайно сте се прмъквали в стаята на майка ви и сте си слагали от нейното червило и спирала. А ако изобщо сте имали "рутина" за грижа за кожата, то я е включвала някакъв измиващ продукт, който уж се бори с акне и крем, който леля ви ви е поръчала от Орифлейм.

Но знаете ли? Времената са се променили! Сега Gen Alpha – децата, родени през 2010 г. или по-късно заливат социалните мрежи с видеа за грижа за кожата, описвайки подробно какво са си купили от Sephora. Някои са на възраст от седем години и вече използват популярни марки, които самите ние не можем да си позволим.

Какво значи "твърде млади", когато става дума за грижа за кожата?

Отговорът на този въпрос е сложен. "Никога не си твърде млад, за да използваш подходящи продукти за грижа за кожата, ако е необходимо", казва Брук Джефи, доктор по медицина, сертифициран дерматолог пред POPSUGAR. Ключовата дума тук е "подходящо".

Предтийнейджърските години до ранните тийнейджърски години – приблизително между 10-14 години – са чудесно време за въвеждане на рутинна грижа за кожата, защото на тази възраст децата започват да разбират значението на хигиената и личните грижи и така са склонни да бъдат по- възприемчиви към идеята да се грижат за себе си.

Въпреки че няма универсални насоки, лекарите са съгласни, че целта трябва да бъде просто кожата да се поддържа чиста и защитена. Това означава да използвате почистващ продукт (и препарат за премахване на грим през нощта, ако е приложимо), лечение на петна от акне със салицилова киселина или бензоил пероксид, ако е необходимо, овлажнител и слънцезащитен крем. Ако тийнейджър има по-тежко акне, специалистите препоръчват му да посети сертифициран дерматолог за по-задълбочен преглед и специфично лечение, което може да включва комбинация от продукти без рецепта и продукти с рецепта.

Използването на луксозни серуми, маски за лице и активни вещества е непрепоръчително. Много от тези продукти се отличават със сложни формули, пълни с мощни съставки, които не са благоприятни за млада кожа. Тийнейджърите не трябва да използват серуми с витамин С, ретиноиди за целите на против стареене, химически ексфолианти като алфа хидрокси киселини, нито по-голямата част от популярните в TikTok тонери, серуми и маски. Наистина не е нужно да започнете да ги използвате, докато не навършите поне 20 години.

Има няколко доста сериозни причини за този съвет. Прекалено ранното започване на подобни продукти може да ви изложи на риск от различни кожни заболявания. Предтийнейджърите, които използват продукти, които са твърде сурови или по друг начин неподходящи, защото са предназначени за по-възрастна кожа, могат да бъдат пагубни. Това показва защо множество млади хора се оплакват от раздразнение, алергичен контактен дерматит, обща сухота, чувствителност и дори влошено акне.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay