Млечна киселина: За какво е полезна и как да изпозлвате?

Млечна киселина: За какво е полезна и как да изпозлвате?
Canva

Грижата за кожата е инвестиция. Когато става въпрос за продуктите, които нанасяте върху цялото си лице, искате да сте сигурни, че получавате ефикасна формула, която е подходяща за вашия индивидуален тип кожа и има смисъл за вашите цели. Това се свежда до това да знаете какви са различните съставки за грижа за кожата и какво могат да направят за вашата кожа.

Искате ли да предотвратите възникването на нови пъпки? Искате лицето ви да сияе? Да възстановите влагата? Има съставка, която може да ви помогне! Запознайте се с млечната киселина!

Какво представлява?

Тази нежна киселина за грижа за кожата е от семейството на алфа-хидрокси киселините и е чудесна за справяне с всичко - от тъмни петна до бръчки. Искате ли да знаете повече? Продължете да четете, за да научите повече за млечната киселина от двама сертифицирани дерматолози.

Когато говорим за грижа за кожата, млечната киселина е алфа хидрокси киселина, иначе известна със съкращението си AHA. Но може да сте запознати и с млечната киселина, която тялото ви произвежда като химикал, когато клетките ви разграждат въглехидратите. В продуктите за красота тя може да бъде получена от мляко, както може би се досещате, но има и алтернативи, направени от растения или биотехнологии.

"Тя представлява хидрофилен, което означава, че се смесва добре с вода, но не толкова добре с олио", казва пред POPSUGAR Брендън Камп, доктор по медицина, който е двойно сертифициран по дерматология. "В резултат на това млечната киселина има тенденция да не прониква дълбоко в кожата, което я прави по-нежна ексфолираща киселина."

Това е една от по-нежните алфа хидрокси киселини, така че е добре да започнете с нея, ако се интересувате от ползите от AHA. Понася се добре от всички типове кожа, включително и чувствителна.

Какви са ползите?

Ползите от млечната киселина са равни на другите AHA. Основно се използва за изсветляване на цялостния тен на кожата, но това не е всичко, което прави.

Млечната киселина се използва и за лечение на кератоза пиларис, която причинява неравни, малки червени петна по кожата. Помага и за удебеляване на кожата и стимулира производството на колаген в тялото, което помага да се добави плътност и да се намали появата на фини линии и бръчки.

Действа, като премахва мъртвите кожни клетки на повърхността, като разтваря връзките, които ги държат заедно. Това улеснява естествения процес на ексфолиране на тялото. В резултат на това растат нови клетки, което води до по-гладка и по-ярка кожа.

Как се използва?

Млечната киселина стана доста популярна през последните години, което я прави лесна за намиране в продуктите за грижа за кожата. "Тя може да бъде включена в редица различни продукти за грижа за кожата, включително почистващи продукти, овлажнители, пилинг и серуми. Тонерите и серумите са най-често срещаните.

Киселините обикновено се включват във формулировките в различни проценти, като по-висок процент означава, че е по-мощна доза. Потърсете продукт за грижа за кожата с млечна киселина като една от основните му съставки в процентно съотношение между пет процента за начинаещи до 15 до 20 процента за някой, който е използвал съставката преди.

Винаги трябва да следвате инструкциите на опаковката, когато става въпрос за това колко често да използвате даден продукт, но обикновено хората го включват в рутинната си грижа за кожата един до три пъти седмично. И всяка сутрин не забравяйте да нанасяте ежедневния си слънцезащитен крем за лице, тъй като млечната киселина потенциално може да направи кожата по-чувствителна към слънцето.

За какво да внимавате?

Не смесвайте млечна киселина с витамин С, тъй като млечната киселина ще понижи рН на витамин С и ще го направи неефективен. Не комбинирайте ниацинамид и млечна киселина по същата причина - техните различни нива на рН ще направят млечната киселина и ниацинамида безполезни.

Ако наистина искате да използвате млечна киселина с друг ексфолиант, трябва да сте стратегически по отношение на това. Сменяйте ги през седмицата. Използвайте продукт с млечна киселина един ден и след това ретинол на следващия ден. Или потърсете продукти, които са специално формулирани със съставките, които се надявате да комбинирате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay