Помага ли бразилският орех в борбата с акнето?

Помага ли бразилският орех в борбата с акнето?
Canva

Ако прекарвате дълго време в TikTok, вероятно сте гледали безброй видеоклипове, които ви убеждават, че трябва да добавите бразилски орех към вашата диета. Много интернет диетолози обясняват, че те съдържат селен, който помага за регулирането на щитовидната жлеза, намалява възпалението, дава тласък на антиоксиданти, подобрява здравето на мозъка и осигурява на тялото ви здравословни мазнини - но това не е всичко. Друго твърдение е, че те са чудесни за кожата и могат да помогнат за предотвратяване на акне.

Ако никога преди не сте яли бразилски орех, това е сравнително едър, даряващ ви с енергия дървесен орех, роден в тропическите гори на Амазонка в Боливия, Бразилия и Перу. Най-често вкусът му се описва като доста маслен за ядка и е доста засищащ. Дали ползите, които ядката предлага за кожата се дължат на съдържанието на селен?

Бразилските орехи съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, които поддържат кожната бариера, като повишават нейните липидни нива. Това помага на кожата да задържа по-добре вода и осигурява подобрена защита срещу агресорите на околната среда. Това помага и за еластичността на кожата. Докато орехите имат по-високи концентрации на мастни киселини, бразилските орехи се отличават с високите си нива на селен.

Селенът е микроелемент, който задължително трябва да бъде част от балансирана диета. Той притежава антиоксидантни свойства и може да помогне за предпазване от стареене, както и да поддържа имунната функция. Но това не е всичко, за което е полезен селенът. Ниската консумация на селен е свързана с повишена честота на хипотиреоидизъм и тиреоидит.

Селенът също повишава нивата на глутатион пероксидазата, ензим, който намалява нивата на свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане. Бразилските орехи също съдържат високи нива на феноли и витамин Е, за които е известно, че действат като антиоксиданти в клетките.

Балансът обаче е ключов, тъй като високите нива на селен в тялото могат да доведат до токсичност. Високите циркулиращи нива на елемента могат да причинят селеноза, чиито симптоми включват умора, стомашно-чревни симптоми, увреждане на ноктите, косопад и в крайни случаи, периферна невропатия. Специалисти препоръчват да ограничите дневната си консумация до не повече от три ядки на ден. Също така е важно да се отбележи, че една ядка може да надхвърли препоръчителната дневна доза, така че не забравяйте да проверите етикетите за хранителните стойности. Когато се съмнявате, винаги се консултирайте с Вашия лекар.

Ако искате да добавите бразилски орех към диетата си или сте го приемали от няколко дни и не сте забелязали разлика, важно е да ви напомним, че като повечето промени в грижата за кожата и диетата, отнема известно време, за да забележите резултати . Като цяло, всяка промяна в диетата може да отнеме няколко седмици или няколко месеца в зависимост от няколко фактора, включително общото здравословно състояние на всеки индивид, метаболизма, конкретното хранително вещество, което се допълва и тежестта на проблема, който искате да подобрите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay