Сухо четкане: Ръководство стъпка по стъпка + 3-те най-добри ползи за кожата

Сухо четкане: Ръководство стъпка по стъпка + 3-те най-добри ползи за кожата
Pexels

Класическият ритуал придоби популярност напоследък и сега има много предани фенове. Но какво наистина постига сухото четкане? Е, сега има по-скоро смесени ревюта. Независимо от това е традиция с дълга история, така че може би си струва да се разгледа като средство за грижа за себе си, вдъхновено от традицията.

Прочетете по-долу и може да помислите дали да практикувате сами.

Ползи от четкането на суха кожа

Сухото четкане е класически аюрведичен ритуал, който включва четкане на цялото тяло със специален инструмент с гъсти и достатъчно твърди/меки косми. Много от твърденията, които ще видите за този метод - като намаляване на целулита или дори подобрена функция на имунната система - трябва да бъдат посрещнати със скептичен поглед.

Сухо четкане: Ръководство стъпка по стъпка + 3-те най-добри ползи за кожата
Pexels

Има обаче няколко ползи за здравата кожа, които можем да извлечем:

  • Подхранва кожата. Сухото четкане е ефективен физически ексфолиант, което означава, че ръчно премахва мъртвите кожни клетки от горния слой на кожата, подобрява външния вид и прави следните локални лечения по-ефективни. 
  • Може да насърчи циркулацията. Лимфният дренаж и циркулация е най-често цитираното предимство на ритуала. Вашата лимфна система работи заедно с вашата кръвоносна система и премахва отпадъците в тялото, поради което може да чуете хората да казват, че сухото четкане е "детоксикиращо". Подлежи на дебат дали наистина трябва ръчно да стимулирате кръвообращението (някои проучвания показват, че лимфните помпи могат да подобрят лимфната функция) или е достатъчно просто да движите тялото си. Независимо от това, проучванията показват, че подобреното кръвообращение е по-добро за кожата като цяло - без значение как работи. 
  • Предлага момент за самите нас. Ако не друго, сухото четкане ви насърчава да отделите малко време и да се съсредоточите върху тялото си. Дори ако естетически няма подобрение, променящо живота, да се чувствате добре в тялото, в което живеете, винаги е цел, която си струва да постигнете. 
  • Сухо четкане: Ръководство стъпка по стъпка + 3-те най-добри ползи за кожата
Pexels

    Как да използвате четка ежедневно

    Ето ръководство стъпка по стъпка за ритуала, предоставено от холистичен естетик и експерт по сухо четкане:

    1. Намерете своята четка

    Намирането на вашата перфектна суха четка е силно субективно. Искате твърд косъм, но нищо твърде абразивно: Повечето препоръчват четка с косъм от глиган, тъй като тя ще има правилната текстура, но ако сте веган, трябва да помислите за синтетичен косъм. Има опции, които имат дълга дръжка или никаква. Зависи от личните предпочитания, но за мнозина е по-лесно с дръжка, тъй като ще ви помогне да стигнете тези труднодостъпни места, като например по гърба. Други обаче казват, че харесват управлението на ръчна четка. В крайна сметка това ще бъде вашето решение. За сухите четки за напреднало ниво можете да намерите и опции с йонни медни влакна, които помагат за още по-голяма детоксикация на тялото, но те могат да бъдат твърде сурови за начинаещи.

    2. Пригответе се

    Ще трябва да сте напълно голи. Най-добре е да го направите преди душ, тъй като ще повдигнете мъртвите кожни клетки, които вероятно ще искате да измиете веднага след това. Помислете дали да стоите под душа, така че люспите да не летят из цялата ви баня. Освен това мнозина твърдят, че им дава енергия – ако сте един от тези хора, направете това част от сутрешната си рутина.

    3. Овладейте движението

    Четканията трябва да са със среден натиск - искате да почувствате, че нещо се случва, без да дразните кожата. Дългите четкания са най-добрите, тъй като се опитвате да изтласкате лимфната течност, а това изисква деликатно и ритмично докосване. Също така ще искате да правите всяко минаване повече от веднъж и да припокривате секции, докато четкате. Мислете за това като за движение покрай всеки крайник като вита стълба. По време на завои (като вашите стави) или по-малки зони ще преминете към по-кратки, по-бързи движения.

    4. Започнете от краката и се придвижете нагоре

    Целта на сухото четкане е да насърчи лимфата към горната част на торса и гърдите, където лимфната течност ще влезе отново в кръвния поток: Винаги искате да следвате кръвоносната система. Ще вземете краката на части. Започнете с горната част на стъпалата, след това се насочете към подбедрицата, коляното и бедрото. Когато работите върху задната част на бедрото, третирайте дупето като продължение на бедрото и продължете нагоре към кръста. Що се отнася до стомаха ви, някои препоръчват да правите кръгови движения (смята се, че подпомага храносмилането, но няма доказателства, че е така), докато други предпочитат дълги движения. Можете да намерите това, което смятате за правилно за вас.

    Сухо четкане: Ръководство стъпка по стъпка + 3-те най-добри ползи за кожата
Pexels

    5. Третирайте горната част на тялото

    Подобно на това, че започвате с краката, преминете към ръцете и преминете към сърцето. Направете подобна рутина, както направихте с краката: изчеткайте гърба на ръцете си, работете около предмишницата и след това около горната част на ръката. Внимавайте да третирате под горната част на ръцете с особено внимание, тъй като там се намират много лимфни възли (като основно правило винаги трябва да обръщате внимание на областите с лимфни възли).

    6. След това завършете с врата и деколтето

    Ще искате да бъдете изключително нежни, тъй като кожата е по-деликатна. Освен това тук се отклонявате от техниката отдолу нагоре - тъй като сте над нивото на сърцето. Започнете от линията на челюстта и се придвижете надолу към гърдите. Завършете, като преминете през сърцето си с кръгови движения, за да прекратите рутината си.

    7. След това можете да вземете душ, както обикновено

    Това ще помогне за почистването на тялото от мъртвите кожни клетки, които са се отделили по време на процеса на четкане. Тъй като кожата ви е старателно ексфолирана, внимавайте как я миете, пропуснете скрабовете и абразивните луфи. 

    8. След душ хидратацията е ключова

    Тъй като кожата ще абсорбира продукта по-лесно, важно е да използвате здравословни, висококачествени съставки след сесиите на сухо четкане. Направете го, докато кожата ви е влажна, тъй като изглаждането на масло или крем ще запечата водата от вашия душ. Винаги хидратирайте с влажна кожа!

    9. Придържайте се

    Няма да видите никаква разлика, освен ако не сте усърдни - както при всяка рутина.

    Вземането

    Ако обичате да се грижите за себе си, това определено е достатъчна причина да ви дадем печат на одобрение. Само имайте предвид, че това не е система, която ще реши всичките ви проблеми, но вероятно ще ви осигури по-гладка кожа благодарение на ексфолирането.

    1 0
    Харесва ли ви тази статия?
    Коментари
    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
    Jenite.bg в мрежата
    365 спокойни дни.
    Защото всичко е по план!
    Вашият персонален
    календар.
    Към календара
    Специални оферти
    Реклама от 3Bay