Що е то пептиди и как влияят на кожата ни?

Що е то пептиди и как влияят на кожата ни?
Canva

В последно време пептидите се серещат все по-често в продуктите за грижа за кожата. И понеже чуваме, че са полезни, купуваме без да търсим информация за тях. Дори самата Дженифър Анистън се е доверила напълно на пептидните инжекции. Но какво всъщност представляват пептиди?

Пептидите са малки молекули, съставени от аминокиселини, които са основни строителни блокове на протеините в тялото. В козметиката и грижата за кожата, пептидите се използват като активни съставки, които могат да имат положителни влияния върху кожата. В зависимост от техния тип и структура, пептидите могат да изпълняват различни функции и да предоставят следните ползи за най-големия орган в човешкото тяло:

Стимулиране на колагена

Някои пептиди могат да подпомогнат производството на колаген в кожата. Колагенът е важен за еластичността и плътността на кожата и помага да се намалят бръчките и фините линии.

Антиоксидантни свойства

Други пептиди имат антиоксидантни свойства и могат да помогнат в борбата със свободните радикали, които могат да предизвикат преждевременно стареене на кожата.

Възстановяване и регенерация

Някои пептиди могат да насърчат възстановяването и регенерацията на кожата след увреждания, като например слънчеви изгаряния или травми.

Хидратация

Други пептиди са известни със своите хидратиращи свойства и могат да помогнат да се задържи влагата в кожата.

Укрепване на кожната бариера

Пептидите могат да подпомогнат укрепването на бариерата на кожата, която помага за запазване на влагата и предпазва кожата от вредни външни фактори.

Противовъзпалителни свойства

Някои пептиди могат да помогнат в намаляването на възпаленията на кожата, които могат да бъдат причина за червени петна и раздразнения.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay