Най-разпространените митове относно слънцезащитата, в които да не вярвате

Най-разпространените митове относно слънцезащитата, в които да не вярвате
Canva

Употребата на слънцезащитни продукти е важна за защитата на кожата, заради вредните ефекти на UV-лъчите. Много хора обаче я пропускат, вярвайки, че от нея няма смисъл или дори би им навредила. За съжаление, съществуват доста митове по този въпрос. Ето и най-разпространените, в които не трябва да вярвате:

"Аз не се изгарям, затова не ми трябва слънцезащита." Фактът, че не се изгаряте, не означава, че кожата ви не е подложена на увреждания от UV-лъчите. Излагането на слънце без защита може да доведе до преждевременно стареене на кожата, поява на бръчки и повишен риск от развитие на кожен рак.

"Ако използвам слънцезащита, няма да получа достатъчно витамин D." Използването на слънцезащита не пречи на синтеза на витамин D в организма. Дори при използване на слънцезащита, кожата все още получава достатъчно UVB-лъчи, които стимулират производството на витамин D.

"Слънцезащитата е нужна само на плажа или по време на плуване." Всъщност, слънцезащитата е необходима при всяка дейност на открито през целия ден, дори и когато сте на работа, на разходка или в градска среда. UV-лъчите са присъствени през целия ден и могат да проникнат през облаци и прозорци.

"Водоустойчивата слънцезащита не трябва да се повтаря след плуване." Въпреки че някои слънцезащитни продукти са формулирани като водоустойчиви, все пак е препоръчително да се нанася повторно след плуване или след изсушаване с кърпа. Дори ако продуктът е водоустойчив, контактът с вода и подсушаването може да намалят ефективността му.

"Ако използвам слънцезащита, мога да се излагам на слънце през целия ден." Слънцезащитата е важна, но не предоставя пълна защита. Тя трябва да се комбинира с други мерки за защита, като избягване на пиковите часове на слънце, носене на защитни дрехи, шапки и слънчеви очила, както и търсене на сянка, за да се намали риска от увреждане на кожата.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay