Лашапел запали спомена за МакКуин

Провокативното изкуство на един истински гений

"Фелини на фотографията" или "модерният Магрит" са част от прозвищата, с които наричат гениалния Дейвид Лашапел. Неговото творчество не е като другите. То е абстрактно, различно, дори вулгарно. И все пак красиво.

Пред обектива му са заставали знаменитости, като Мадона, Ума Търман, Дейвид Бекъм, Елтън Джон, Хилъри Клинтън, Наоми Кембъл, Елизабет Тейлър. Но той не създава обикновени портрети. Неговите творби разкриват една алтернативна реалност, в която обаче, има твърде много истина.

Една от не толкова известните му творби е на път да спечели голяма популярност. "Burning Down The House" е изложена в лондонската Национална портретна галерия.

Абстрактната картина е създадена през далечната 1996 година. Тя изобразява две гениални личности, които вече не са между живите - Александър МакКуин и Изабела Блоу. Изключително близки приятели, които сами слагат край на живота си.

За пръв път творбата е публикувана през 1997 година във Venity Fair. Сега тя е откупена от галерията, с помощта на Дафне Гинес, дългогодишна приятелка на МакКуин и Блоу, The Marrakech Gallery Foundation, както и компанията Fred Torres.

Произведението на Лашапел е провокативно, като всяко друго негово дело, изобразяващо действителност и фантазия, безумно вплетени в едно цяло. Когато е създадено, МакКуин е едва на 27 години, а неговата муза Блоу - на 38.

Фотографът ги представя на фона на драматично горящ замък, носещи дрехи, дело на дизайнера, който пък държи запалена факла.

Изабела, всъщност, е откривателката на "лошото момче на британската мода". Тя е журналистка, славеща се като една от най-добрите в бранша. На дипломирането на МакКуин, тя изкупува цялата му колекция. По-късно го съветва да не се представя пред света с първото си име, което е Лий.

Не след дълго двамата се превръщат в най-добри приятели. Докато смъртта ги разделя. Блоу се самоубива през 2007 година, вероятно заради поставената ѝ диагноза рак. Не е сигурно обаче, дали това е истинската причина, защото и преди това е правила опити да отнеме живота си.

Александър е съсипан. В знак на почит, той ѝ посвещава следващата си колекция - провокативна, като всяка друга, провокативна, като Изабела.

След две години, когато майка му вече не е между живите, дизайнерът също слага край на земния си път. Смята се, че смъртта на двете му най-близки жени е повлияла на съдбоносното му решение. Самият той, още през 2004 година казва:  "Това, което ме ужасява най-много, е мисълта, че може тя да си отиде преди мен".

Може би най-интересното в "Burning Down The House" е, че творбата събира заедно три гения на изкуството. Единият е виртуоз на словото, другият - на модата, а последният - на образа. Трима новатори, създаващи история. Двама от които, вече са част от нея.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 19.10.2011|15:26
Прекрасна статия! Винаги съм харесвала дизайнерите, които внасят малко живот в застоялите води на модата със сензационен шок, нови силуети и материи. На това обаче са способни малцина, един от тях беше Александър Маккуин – феноменът, чиято запазена марка бяха черепите. Наистина невероятен талант, погубен толкова рано...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay