Как да разпознаете чистото арганово масло + ползи за по-блестяща коса и по-здрава кожа

Аргановото масло е богато на полезни хранителни вещества, които могат да подобрят рутината ви за красота.

Как да разпознаете чистото арганово масло + ползи за по-блестяща коса и по-здрава кожа
Александра Любова

Когато става въпрос за козметични продукти и продукти за грижа за кожата, вероятно ще попаднете на безброй различни марки - много от които рекламират едни и същи съставки, като алое веракокосово масло и масло от шипка.

Друга съставка, която може би познавате? Арганово масло: сравнително достъпно масло, което изглежда, мирише и се усеща луксозно върху кожата и косата, благодарение на своя златист оттенък, орехов аромат и приятно лека текстура.

Тъй като аргановото масло е толкова богато на полезни хранителни вещества - като витамин Е, мастни киселини и антиоксиданти - то има множество ползи за косата и кожата. Тук експертите обясняват какво представлява аргановото масло, как да увеличите максимално ползите от него както за косата, така и за кожата във вашата рутина за красота и какво да търсите, когато сте готови да пазарувате.

Какво точно представлява аргановото масло?

Аргановото масло се произвежда от семената на аргановото дърво, произхождащо от район в югозападно Мароко. Дългогодишната практика включва премахване на дебелата кора и месестата каша на аргановия плод и след това начупване на ядката на ръка, за да се получат богатите на масло ядки вътреСлед това ядките се смилат и пресоват, за да се получи чисто, нефилтрирано арганово масло, след което се декантират и филтрират, за да се получи още по-чисто масло.

Крайният резултат е изключително подхранващо масло, което лесно прониква в кожата, за да увеличи влагата и да активира създаването на естествени липиди за защита на кожната бариера.

Тъй като аргановото масло е сравнително леко, то може да се използва върху повечето типове кожа и навсякъде, когато става въпрос за текстура на косата.

Аргановото масло е полезно за косата

Тъй като аргановото масло е толкова овлажняващо, то служи като чудесен балсам или маска за вашата коса. Молекулите на аргановото масло са по-малки от другите масла, така че е по-лесно да проникнат в кутикулите на косъма, което ще направи косата по-мека и по-лесно управляема с по-малко заплитане и сухота.

Успокойте сърбящия скалп

За тези, които страдат от пърхот, аргановото масло осигурява противовъзпалителни ползи и няма да запуши порите, което да доведе до увредени космени фоликулиЗа да използвате аргановото масло като лечение, вземете няколко капки и внимателно масажираjте скалпа, стимулирайки кръвообращението. В идеалния случай оставете да действа 30 мин преди да изплакнете.

Предотвратете увреждане от топлина

Витамин Е и мастните киселини в аргановото масло всъщност предпазват косата и скалпа от топлинно уврежданеЗа да защитите косата си по време на сушене със сешоар, изправяне или къдрене, нанесете няколко капки обикновено арганово масло върху мокра или суха коса преди и след оформяне.

Увеличете блясъка

За разлика от други масла за коса, като кокосово и зехтин, аргановото масло лесно се абсорбира в кичура на косата, така че не оставя мазни следи, освен ако не прекалите с него. Благодарение на факта, че е богат на мастни киселини, той помага да върнете блясъка на косата, без да я утежнявате и да причинявате натрупване. За да използвате, нанесете няколко капки върху мокра коса преди стилизиране. На суха коса нанесете малко количество, като се съсредоточите върху краищата.

Добавете слънцезащита и запазете цвета

Аргановото масло действа като висококачествен слънцезащитен крем за скалпа за вашата коса , като неутрализира свободните радикали, подсилени от естествената среда и слънцето. Антиоксидантите, открити в аргановото масло, са особено полезни за боядисана коса, за да предотвратят загубата на пигмент и да удължат живота на вашия цвят. Лесен начин да въведете използването на арганово масло като слънцезащитен продукт е като добавите една до две капки и леко прокарате пръсти през косата си след оформяне или просто го добавите към краищата.

Насърчаване на растежа на косата

Поради фенолите, открити в аргановото масло, които са много стимулиращи за скалпа, то може да помогне за насърчаване на растежа на нова косаНай-добрият начин да се възползвате от тези предимства е в тандем с лечение за косопадПрепоръчва се да масажирате скалпа с маслото няколко минути на ден, за да стимулирате притока на кръв и да отворите порите.

Аргановото масло е полезно за кожата

Добавете влага

Аргановото масло осигурява сериозен тласък на хидратация на кожата, благодарение на големите си количества витамин Е. Витамин Е също помага за укрепване на кожната бариера, така че тя да може да задържи повече хидратацияЗа да подпомогне хидратацията, се препоръчва да нанесете няколко капки 100 процента чисто арганово масло към ежедневния си овлажнител, лесна стъпка, която можете да включите в ежедневната си грижа за кожата.

Намаляване на бръчките

Тъй като е толкова подхранващо, аргановото масло също може да помогне на кожата ви да изглежда по-млада. Когато говорим за изтъняване на кожата с напредването на възрастта, ние губим както колагена, така и еластичността, което води до набръчкване на кожата. Когато се използва локално, е установено, че аргановото масло подобрява еластичността на кожата при жени след менопауза.

Заздравяване на рани

Същите свойства, които правят аргановото масло полезно за поддържане на младия вид на кожата, също могат да помогнат за излекуване на раните ви. Аргановото масло е пълно с антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Проучванията при животни показват, че изгарянията заздравяват по-бързо, когато аргановото масло се прилага редовно, но все още трябва да се направят опити с хора, преди аргановото масло да може да бъде официално предписано за тази цел.

Изсветлява кожата и избледнява тъмните петна

Ако страдате от хиперпигментация или кафяви петна по кожата, причинени от хормони, стареене или години на излагане на слънце, аргановото масло може да ви помогне да подобрите и изсветлите тена на кожата си. Аргановото масло съдържа токофероли (съединения на витамин Е), които могат да инхибират производството на излишен пигмент от мелазма или белези.

Почистете кожата

Ако се борите с мазна, склонна към акне кожа, добавянето на още повече масло вероятно не е първият ви план за действие. Въпреки това може да помогне повече, отколкото си мислите. Малко проучване показа, че локалното приложение на арганово масло два пъти дневно в продължение на четири седмици е свързано с намален себум. Това означава, че потенциално може да помогне за намаляване на запушените пори и акнето.

Как да изберете най-доброто арганово масло за вашата кожа и коса

Когато купувате арганово масло, посегнете към 100% чисто арганово масло. За да постигнете максимална ефективност, най-добре е да бъде чист, тъй като всички други добавени съставки могат да го направят по-малко ефективен.

Доброто арганово масло има приятен кехлибарен оттенък, нанася се гладко (не трябва да се усещат песъчинки) и попива лесно. Може да има лек орехов аромат, защото някои процеси на извличане на маслото включват печене на аргановите зърна.

Освен това, когато избирате арганово масло за кожа и коса, трябва да изберете такова, което уточнява употребата за кожата или косата, така че обърнете внимание на етикета. Аргановото масло за готвене ще е преминало през процес на печене или нагряване, който може да унищожи неговите мастни киселини, които подпомагат хидратацията.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay