Направете кухнята си ваш съюзник

Кухнята не ви е враг

Направете кухнята си ваш съюзник

Прословутото клише, че за да отслабнем трайно, диета и упражнения не са достатъчни - необходима е цялостна промяна на начина на живот, е съвсем вярно. Всеки аспект в живота ни, би трябвало да играе в наша полза, вместо да ни дърпа назад.

 

Кухнята например, и начинът по който тя е организирана, може да се окажат голям капан за онези от нас, които имат за цел да отслабнат трайно.

 

Едва ли сте се замисляли за това – не за храната в кухнята, а за начина по който е разположена. До скоро и ние не се бяхме замисляли, но всъщност се оказа че подредбата на храната е много важна. От подправките до приборите, шкафовете, хладилника и дори къде избирате да ядете.

 

Нека разгледаме тези места едно по едно. Ще останете учудени, как само няколко промени, могат да дадат изключителен резултат.

 

Хладилникът 

 

Всичко добро трябва да бъде сложено най-отпред, на най-достъпните места. Всички свежи плодове, вода, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени продукти – всички те трябва да са на най-предна и централна позиция.

 

Повечето хора имат лошия навик да държат именно тези продукти в шкафове, най-долу в хладилника или на самата му врата, докато остатъците и лошите храни са първото нещо, което виждаме когато го отворим. Ако пробвате да преместите добрата храна най-отпред, след известно време, ще забележите че те свършват по-бързо – не само че ще хапвате по-добре, но и по-рядко ще изхвърляте забравени отдавна плодове и зеленчуци.

 

Замислете се – почити всеки човек посяга към нещо за хапване, когато то е пред очите му.

 

Шкафовете 

 

Ако ще сядате да ядете, дръжте чиниите с хапването отгоре на шкафа, а тенджерите на печката. По този начин, пред вас няма постоянно да има чинии пълни с храна, към които вие да посягате за секунда. Също, дръжте подправки с ниско съдържание на натрий близо до вас, така че да не е солницата първото нещо, за което да се хванете.

 

Относно шкафовете – ако имате навик да зареждате с повече продукти, дръжте ги в шкаф, който не ползвате всеки ден. Отделен, който да е далеч от очите ви. Подобно на хладилника – полезните продукти направете достъпни и удобни, а сладките и други вредни, дръжте далеч и високо.

 

Мястото

 

Най-важното правило е да не се храните пред телевизора. Трябва да сте грижлив и задълбочен в това което ядете, а не в някое телевизионно предаване. Също помага, ако превърнете мястото си за хранене в специално местенце. Сложете свежи цветя и приятно осветление – направете го кът, в който не се броят калории и се трупа стрес, а такъв в който си почивате и се наслаждавате на хубава кухня.

 

Сами виждате, че на теория - малко промени, могат да дадат голям резултат. Сега опитайте на практика и ще се уверите сами, колко е просто.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 20.04.2011|17:22
Когато решим да променим изцяло начина си на живот, трябва да го направим цялото семейство заедно, защото е много трудно да се откажеш от вредните храни, когато някой до теб сладко, сладко си ги похапва. Трябва да променим и мисленето си относно полезните храни. Всеки път когато се храним пред телевизора, не забелязваме какво голямо количество храна изяждаме, затова или трябва да го прекратим, или да слагаме пред нас толкова храна, колкото да ни стигне да се нахраним, а не всичката възможна с която разполагаме.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay