Няколко истини за косопада

Врагът на косата и самочувствието

Няколко истини за косопада

Всеки човек губи по малко коса всеки ден. 100 косъма на ден е съвсем в границите на нормалното, твърдят специалистите.

 

Ако обаче косопадът е семейна черта, с годините има вероятност да загубите повече коса. С такъв тип косопад – генетичен, може да се появят плешиви петна, ако сте мъж. Ако сте жена, може да забележите, че косата на върха на главата ви е започнала да изтънява. 50% от населението започва да страда от такъв тип косопад на около 50-годишна възраст.

 

Други фактори, като болести, медикаменти и драстични диети също могат да доведат до загуба на повече коса.

 

Въпреки че косопадът е често срещано състояние, може да е проблем, с които трудно се живее, особено когато влияе на външния вид. А той винаги влияе, както на него, така - респективно, и на самочувствието.

 

Какво причинява косопад? Чести причинители на косопада са наследствени белези, което значи че ви е предадено от един или от двамата ви родители. Стресът също е негов добър приятел. За жените е важно да знаят, че носенето на косата прекалено опъната назад, на конска опашка, или ползването на маши и преси също може да доведе до силен косопад. Небалансирана диета, особено такава бедна на протеини и желязо също отключва косопад при жените.

 

Как се диагностицира косопадът? Ако отидете на лекар, той вероятно ще ви попита въпроси като – колко ви е падала косата, когато е започнало всичко и дали родителите ви страдат от косопад и оплешивяване. Тя или той ще разгледа внимателно скалпа ви и моделът на косопад, който сте описали и може дори внимателно да откъсне няколко косъма, за да направи изследвания.

Ако не стане ясно какво причинява окапването на косата, лекарят ви може да направи кръвен тест или да разгледа косъма или скалпа ви под микроскоп.

 

Как се лекува? Изборът на лечение при косопад зависи главно от причината за появата му.

Генетичното оплешивяване се лекува обикновено с медикаменти или дори операция за имплантиране на коса. Ако косопадът ви е причинен от фактори, които са под ваше влияние като стрес или неправилно хранене, може лесно да се справите с него като отстраните вредни навици, например.

 

Ще порасте ли косата ви отново? Ако оплешевяването е наследствено, много вероятно е косата ви да не порасте отново. Лечението може да помогне да възвърнете част от загубената коса, но едва ли ще е както е била преди. За съжаление лечението не действа при всеки.

 

Когато медикаменти, стрес, увреждане на косата или диета са причините за косопад, има много по-голям шанс да си възвърнете косата почти веднага, след като вземете мерки. Ако това не помогне, вероятно се късае за по-сериозен проблем и имате нужда от лечение.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay