Лесна рецепта за гръцки гирос

"Гирос" идва от гръцката дума "gheereezo", което означава обръщане. Вероятно знаете как се приготвят гиросите- голямо парче месо се нанизва на голям шиш и се пече, като се върти бавно около огъня. Такъв гирос можете да си купите от гръцките заведения, но има вариант и да си го направите сами вкъщи.

Ето как:

Необходими продукти:

1 малка глава лук

5 скилидки чесън

2 ч.л. риган

сол 

черен пипер

1 кг месо по избор (пилешко, агнешко)

2 ч. гръцки йогурт или високомаслено кисело мляко

1 краставица

2 с.л. копър

питки за гирос

нарязани домати

нарязана маруля

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. 

Сложете фолио в голяма тава.

Комбинирайте лука, 2 цели скилидки чесън, ригана, 1 супена лъжица сол и ½ чаена лъжичка черен пипер в купата на кухненски робот. Блендирайте. Добавете към накълцаното месо.

Прехвърлете месото в подготвената тава и загладете. Печете около 50-60 минути, след което оставете да се охлади за около 1 час на стайна температура.

Междувременно направете соса дзадзики: В средна купа разбъркайте киселото мляко, настърганата краставица, останалите 3 скилидки смлян чесън, копъра и 1 чаена лъжичка сол. Охладете.

Сложете питките в топлата фурната за няколко минути, за да се стоплят.

Сглобете гиросите, като във всяка питка добавите дзадзики, месо, домати, маруля и лук.

Можете да сервирате гиросите с пържени картофки.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay