„Избери, за да помогнеш“ набира средства за подкрепа на жертвите на домашно насилие

Каузата на Българския фонд за жените ще осигури на пострадали жени и деца временен подслон, социална закрила, психологическа и юридическа помощ

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за подкрепа на жертвите на домашно насилие

Закрила и подкрепа за жени и деца, пострадали от домашно насилие, е каузата на Българския фонд за жените, която набира средства в рамките на дарителската кампания "Избери, за да помогнеш". Традиционната инициатива се провежда за 13-та поредна година, като от 2009 г. досега банката, служителите и обществото са подкрепили общо 283 проекта с над 3,5 млн. лв.

С набраната от кампанията сума Българският фонд за жените ще подпомогне дейността на максимален брой кризисни и консултативни центрове в цялата страна, които ежедневно оказват помощ на пострадалите жени и техните деца и им осигуряват най-необходимото за започване на нов живот – временен подслон, социална закрила, психологическа и юридическа помощ.

"През 2020 г. 37 българки са били убити от своя съпруг, партньор, бивш партньор или близък роднина. Това означава, че горе-долу на всеки 2 седмици една жена губи живота си в условията на домашно насилие. Това е шокиращо!", казва Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените. "Домашното насилие е пандемия, която е факт много преди избухването на COVID-19 пандемията. След началото на глобалната криза с вируса, ситуацията се влоши още повече и всички страни, включително и България, отбелязаха ескалация на домашното насилие".

Подробности за каузата на Българския фонд за жените може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в "Избери, за да помогнеш" 2021, са Национален археологически музей, Рилски манастир, Военно-медицинска академия, Фондация "Първите три минути", Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация "Х.Степич", SOS Детски селища, Фондация "За нашите деца", ЮЗДП и Природен парк "Шуменско плато".

Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез платформата izberi.rbb.bg и опцията "Дари с банкова карта" – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay