12 неща, които не бива да правим по време на буря

12 неща, които не бива да правим по време на буря

През последните няколко седмици времето е лошо и постоянно има бури. Всяка година има случаи на пострадали хора при силна буря, затова е важно да знаем какво трябва да правим, когато времето е лошо или по-скоро какво НЕ бива да правим. Ето някои неща, които не бива да правим по време на буря:

1. Добре е да избягваме използването на течаща вода

Вземането на душ или вана, миенето на чиниите или просто използването на течаща вода по време на буря може да бъде опасно. Първо, защото тръбите за вода са направени от метал (обикновено стомана или мед), а металът е електропроводник. Второ, чешмяната вода е с безброй примеси и позволява на електричеството да минава през нея. Така че покриването с вода ви излага на риск ток да стигне до вас.

2. Не докосвайте бетонни конструкции

По-добре е да избягвате да докосвате или да се подпирате на бетонни стени или дори да лежите върху бетонни подове. Металните пръти в стените и подовете, комбинирани с бетона, могат да ви изложат на опасност, тъй като може да мине ток по тях. 

3. Не палете свещи

Проблемът със свещите е, че могат да предизвикат пожар. Последното нещо, което искате да се случи е да се случи и пожар, освен бурята, нали? По-безопасният вариант е да използвате фенерчета, вместо свещи, ако токът спре. 

4. Не се крийте в мазето

Популярна практика е хората да се крият в мазето при ураган, наводнение и други бедствия, но то всъщност може да бъде доста опасно. Ако мазето няма прозорци и е под земята, може да се напълни с вода и да се окажете в капан. 

5. Не пускайте генератор на закрито

Преносимият генератор може да ви помогне, като захранва електроуредите ви, но е по-добре да не го използвате по време на буря. Причината е, че тази машина излъчва въглероден оксид, който може да ви отрови и да причини главоболие, виене на свят, слабост и повръщане.

6. Не стойте близо до прозорци

Въпреки че може да ви е интересно да гледате светкавиците, стоенето до прозорците може да бъде опасно. Ако живеете в стара къща, може да влезе гръм през пукнатините на прозорците.

7. Не отваряйте прозорците

Ако има силен вятър, отварянето на прозореца може да нанесе щети на вашия дом, така че е по-добре да не отваряте прозореца.

8. Не дръжте лаптопа си включен в зарядното

При буря, може да се случи токов удар, който буквално ще унищожи устройствата ви, като телефон, лаптоп и други. Ако се налага да ги използвате, то поне ги изключете от контакта. 

9. Добре е да не докосвате нищо метално

Въпреки че е сравнително безопасно да стоите вкъщи по време на буря, някои от обектите в дома ви могат да провеждат електричество и са опасни за допир, например метални врати, хладилник, телевизор и т.н. 

10. Никога не се заключвайте

Ако имате врати с автоматични ключалки, в никакъв случай не ги заключвайте, защото ако спре тока, няма да можете да излезете и ще бъдете блокирани в дома си. 

11. Не изключвайте радиото или телевизора си

Добре е да бъдете информирани относно случващото се навън. Важно е да чуете всички преупреждения на властите, затова не изключвайте телевизора и радиото си. 

12. Ако бурята ви хване навън, избягвайте хълмове и открити площи

Ако случайно сте навън и не можете да намерите подслон, незабавното действие е от решаващо значение. Първо, не се хващайте за метални предмети като чадъри или велосипеди, тъй като те могат да привлекат мълния. Второ, не стойте на върхове на хълмове или на открити места. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay