15 страхотни факта за месец август

15 страхотни факта за месец август
Pexels

Август е времето да пожънете това, което сте посяли, дори буквално, тъй като повечето зеленчуци са готови за прибиране.

Също така е страхотно време от годината в южното полукълбо, тъй като зимата най-накрая започва да приключва и пролетта започва да чука на вратата.

Както всеки друг месец от годината, август има какво да предложи.

Нека да разгледаме произхода на август, както и някои интересни факта за него:

1. Някога август бил шестият месец от годината. В оригиналния десетмесечен римски календар месецът е наречен Sextilis, което означава "шестият месец" на латински. Едва около 700 г. пр. н. е. август бил грубо изместен обратно в реда на месеците, когато януари и февруари били добавени към началото на годината от крал Нума Помпилий.

2. Август също е променял броя на дните си многократно. В десетмесечния римски календар всички месеци са имали 30 или 31 дни, общо 304 дни в годината. Помпилий не само добавя януари и февруари към календара, но също така намалява броя на дните през август до 29. Едва когато Юлий Цезар въвежда юлианския календар, той остава с 31 дни. 

3. Още една година, още една промяна! След толкова много промени вероятно си мислите, че това е достатъчно, но не – през 8 г. пр. н. е. месецът е наречен Август, в чест на римския император Август.

4. Август също е уникален. В стандартната година няма друг месец, който да започва в същия ден от седмицата като август. Във високосна година обаче август започва в същия ден от седмицата като февруари.

5. Много страни в Европа смятат август за ваканционен период. Толкова много всъщност, че ще намерите големи европейски градове като Париж почти напълно без местни жители. Тези градове все още са пълни с туристи по това време на годината, обаче!

6. В северното полукълбо август се смята за последния месец на лятото. В южното полукълбо е обратното, разбира се, така че е последният от зимните месеци!

7. В дните на англосаксонците месецът се е наричал Weod Monath. Преводът му "месец на плевелите" е съвсем буквален – през този месец плевелите и другите растения растат най-бързо в северното полукълбо.

8. 1 август се празнува като първият ден на прибиране на реколтата в Обединеното кралство. По традиция това е денят, в който от ожънато жито се изпича хляб и се дава на църквата. Хлябът е бил използван като хляб за причастие за специална литургия за честване на началото на жътвата. Тази традиция приключва, когато Хенри VIII се отцепва от католическата църква.

9. На 6 август 1762 г. е създаден първият сандвич. Той е кръстен на граф Сандвич, когато той поискал ястие, включващо месо между две парчета хляб. 

10. Родените през август идват на този свят под един от двата зодиакални знака. Ако сте родени преди 22 август, вие сте Лъв. Ако сте родени на 23 или по-късно, вие сте Дева. Твърди се, че Лъвовете са много горди хора, които показват страхотно лидерство. Девите, от друга страна, са аналитични и трудолюбиви хора, като същевременно са мили и лоялни.

11. Август бил важен месец за Движението за граждански права в САЩ. На 28 август 1963 г. Мартин Лутър Кинг изнася известната си реч "Имам една мечта" пред 250 000 души на стълбите на Мемориала на Линкълн във Вашингтон. Считана за една от най-емблематичните речи в историята на САЩ, речта на Кинг призова за край на расовата дискриминация и за равни права за всички.

12. Август също има две рождени цветя – живите многоцветни гладиоли и наситеночервеният мак. Смята се, че цветето гладиол представлява щедрост, сила на характера и дълбока искреност. Макът пък е знак за въображение, вечен сън и забрава!

13. През август има някои доста завладяващи празници, които се празнуват в различни части на света. На 1 август е Световен ден на скаутския шал, както и официалния рожден ден и коронацията на краля на Тонга. 5 август е Национален ден на бельото (САЩ), 11 август е Ден на планината (Япония), 16 август е Национален ден на рома (САЩ) и 20 август е Световен ден за борба с комарите. Какъв месец!

14. За разлика от повечето други месеци, август има само един рожден камък – перидот. Един от по-малко известните скъпоценни камъни, перидотите се предлагат в нюанси от тревистозелено до по-земен маслинен оттенък. Те наистина са уникален скъпоценен камък и доста редки, тъй като могат да бъдат намерени само от два много различни източника – те могат да се образуват дълбоко в земята и да бъдат изхвърлени на повърхността заедно с лава, и могат да бъдат намерени в метеорити! Твърди се, че перидотите имат лечебна сила и могат да предпазят носителя си от зло.

15. Август очевидно е сравнително често срещано име за момчета в Швеция. През 2014 г. се съобщава, че това е 55-то най-често срещано име за новородени момчета. По ирония на съдбата само 22 процента от шведските момчета на име Август всъщност са родени през август!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay