6 изключително редки събития в бъдещето, които ще можем да видим

6 изключително редки събития в бъдещето, които ще можем да видим
unsplash

Природата ни радва с много необикновени събития. С някои от тях сме свикнали отдавна, поради което метеорните дъждове и затъмнения вече не се възприемат като нещо необичайно. Но има невероятни явления, които се случват толкова рядко, че можем да ги видим буквално веднъж в живота си.

Това е компилация от най-необичайните и редки природни феномени, които ще можем да видим през този век. Отбележете ги в календарите си! 

14 октомври 2023 г. — Огнен пръстен

Огненият пръстен е пръстеновидно слънчево затъмнение, което се случва, когато луната минава между слънцето и Земята, но луната е твърде далеч от Земята, за да го блокира напълно. Ето защо луната изглежда по-малка от слънцето и не го покрива напълно. Почти цяла Северна Америка ще може да види частичното слънчево затъмнение.

13 април 2029 г. — астероидът Апофис ще премине покрай Земята на относително малко разстояние

Нашата вселена е пълна с астероиди- от малки камъчета до подобни на планина гигантски камъни, и повечето от тях се приближават опасно близо до Земята. Апофис е един от тях. След откриването му през 2004 г. астероидът беше идентифициран като потенциално опасен астероид, който може да повлияе на Земята благодарение на големия си размер. Астероидът има диаметър от около 370 метра, което е малко повече от височината на Айфеловата кула. 

На 13 април 2029 г. астероидът ще бъде само на няколко крачки от повърхността на нашата планета, по-малко от 32 000 километра- по-близо от разстоянието на геосинхронните спътници. По време на това събитие, Апофис ще бъде видим за всички на Земята в източното полукълбо, без помощта на телескоп или бинокъл.

Но ако го пропуснете по някаква причина, не се притеснявайте, през 2068 г. Апофис ще се върне и отново ще мине близо до Земята. 

26 юни 2029 г. — най-мрачното лунно затъмнение на века

Лунното затъмнение настъпва, когато Луната е изцяло в сянката на Земята. На 26 юни 2029 г. според учените ще видим едно от най-тъмните затъмнения за последните сто години. Събитието ще продължи около 1 час и 42 минути.
Понякога, когато това се случи, луната изглежда яркочервена и може да изглежда страшно - това явление стана известно като "Кървава луна". Но не се притеснявайте, ако видите това, това е просто защото червените лъчи проникват по-лесно в нашата атмосфера. Събитието ще се види най-добре в Южна Америка, така че можете да резервирате своя полет сега.

8 септември 2040 г. — парад на планетите

Парадът на планетите е рядко събитие, когато всички планети в нашата Слънчева система се подреждат. През 2040 г., според НАСА, ще можем да видим с невъоръжено око група, която включва Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн и Луната.

6 декември 2052 г. - най-ярката Суперлуна на века

Орбитата на Луната около Земята е яйцевидна, а не точно кръгла. Така че има 2 точки, когато Луната е по-близо или по-далеч от нас по време на този цикъл. И тъй като размерът на орбитата на Луната варира леко с времето, най-близката точка за всеки месец не винаги е на същото разстояние от Земята.

Суперлуната е, когато пълнолунието е особено близо до нас. Феноменът получи това име, защото в тези моменти луната изглежда много голяма и до 30% по-ярка от обикновено. През 2052 г. това ще бъде най-близката и най-ярка Суперлуна за този век. Ще бъде трудно хората да го пропуснат! 

24 март 2100 г. — Полярната звезда ще бъде най-близо до истинския север

Полярната звезда е известна с това, че е първият компас на моряка от векове, който помага да се посочи къде е северът. Но по ирония на съдбата звездата не съвпада точно със севера.

Нашата планета няма фиксирана ос, тъй като Земята се движи в пространството с времето, въртяйки се като гигантска плувка. Така че Полярната звезда не лежи точно на оста на въртене на Земята, тя всъщност прави дъга през небето всяка вечер. Дъгата е толкова малка, че хората не могат да я видят.

Но на 24 март 2100 г. Полярната звезда най-накрая ще се появи над истинския север на нашата планета. След това отново ще започне постепенно да се отдалечава и ще се върне там едва след 26 000 години. Така че това наистина е рядко събитие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay