6 съвета за отглеждане на чувствителни и емоционални деца

6 съвета за отглеждане на чувствителни и емоционални деца
Pexels

Родителството е пътуване, изпълнено с радост, удовлетворение и малко хаос. Сред този красив хаос някои силно чувствителни деца блестят с невродивергенция, която ги отличава. Тези деца възприемат света с дълбочина и интензивност, които често ни оставят в страхопочитание.

Ще ви представим всички тънкости на отглеждането на силно чувствителни деца. 

Разбиране на чувствителността

Терминът "силно чувствителна личност" е въведен от д-р Илейн Арон през 1991 г. и описва хора с повишена чувствителност към околната среда и емоциите си. Това е невродивергентна черта, с която те са генетично родени. Те имат забележителна способност да улавят неща, които другите пропускат, да изпитват дълбока емпатия и да изпитват емоциите си значително по-силно.

Те също така лесно стават свръхстимулирани, емоционални и се нуждаят от специален тип родителство, което едновременно ги приема такива, каквито са, и им предоставя стратегии за справяне. 

Какво трябва да знаете за отглеждането на силно чувствително дете: 6 родителски съвета

1. Разпознайте емпатията като суперсила

Емпатията е суперсила, която силно чувствителните деца притежават в изобилие. Те могат да улавят невербалните знаци на своите учители, да имат дълбока връзка с животните и често да поемат емоциите на своите връстници. Тази невероятна способност им позволява да се настроят към неизказаните чувства на хората около тях, насърчавайки дълбоки връзки. Това обаче представлява и предизвикателството да поглъщаш емоциите на другите, което ги кара да станат прекалено емоционални. Важно е да ги насочвате към поставяне на здрави емоционални граници и защита на емоционалната им енергия. 

2. Помогнете за балансиране на стимулацията

Силно чувствителните деца са като гъби, поглъщащи всичко около себе си – звуци, гледки, миризми – с интензивност. Докато това може да доведе до богат вътрешен свят, това също означава, че те са силно податливи на свръхстимулация. Ученето им да обозначават емоциите си и да ги изразяват им помага да избягват емоционални изблици и да се ориентират във вътрешния си свят.

3. Уважавайте емоционалните граници

Точно както е важно да избягвате свръхстимулацията, зачитането на емоционалните граници е също толкова важно. Силно чувствителните деца се нуждаят от повече време, за да преработят своите емоции и преживявания. Научете ги да общуват, когато имат нужда от пространство и избягвайте да се опитвате да говорите за емоции, когато те вече са изострени. 

4. Уверете се, че управлявате собствените си емоции

Да управляваш собствените си емоции като родител на силно чувствително дете е майсторско умение. Признаването, че емоционалната чувствителност на вашето дете може да отразява вашата собствена, може да бъде трансформираща реализация. Като моделирате здравословно емоционално изразяване и не ги срещате на тяхното високо ниво, вие им давате план за управление на големите си емоции. 

5. Прегърнете техните страсти

Силно чувствителните деца често имат естествена склонност към изкуствата, музиката, природата и други форми на творческо изразяване. Тези пътища осигуряват изход за насочване на силните им емоции и общуване на вътрешния им свят. Важно е да се намери изход, който не само им позволява да изразят своята креативност, но също така изгражда увереността им, когато виждат красотата, която могат да създадат. 

6. Изградете устойчивост

Една от нашите задачи като родители на силно чувствителни деца е да ги научим да изграждат устойчивост, вместо да се стопят и след това да напуснат. Този процес включва утвърждаване на емоциите на децата, ученето им на положителен самостоятелен разговор и ученето им на механизми за справяне. Насърчавайте и възхвалявайте уменията за решаване на проблеми и постоянството. Кажете им в момента колко се гордеете с тях, когато преодолеят проблем или упорстват в трудна ситуация. Като ги въоръжавате с издръжливост, вие им давате сили да се справят с предизвикателствата на живота с благодат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay