7 съвета за приспиване на бебе от консултанти по детски сън

7 съвета за приспиване на бебе от консултанти по детски сън

Бебешкият плач може да бъде много стресиращ за родител, който не знае какво да прави. Винаги има решение на проблемите, така че има начин да успокоите неспокойно бебе и да го накарате да спи добре през нощта. 

Докато новородените спят 16+ часа на ден, бебетата на 3-4 месеца спят в рамките на 5 часа. Можете да започнете, като накарате бебето да спи в стаята си в креватчето, като следвате последователна рутина преди лягане. По този начин може да се вместите в тези допълнителни 2 часа сън, които сте пропуснали.

Ето какво да правите и какво да избягвате при приспиването на бебето: 

1. Не слагайте бебето в креватчето, когато вече е заспало

Ако слагате бебето в креватчето чак след като е заспало, може да се буди през нощта и да плаче, защото когато се събуди, заобикалящата го среда няма да му бъде позната. Слагайте бебето в леглото, докато е будно. Така ще свикне да заспива само и ще знае къде е, когато се събуди през нощта. 

2. Редувайте се с партньора си

Работата в екип е много важна, когато имате бебе. Най-добрият начин да получите качествен сън както за вас, така и за вашия партньор, е да се редувате. Не е редно само единият да става през нощта. Можете да си създадете режим и единият да се грижи за бебето сутрин, а другия вечер. Така и двамата ще бъдете отпочинали. 

3. Научете бебето си как да намира биберона през нощта

Бебетата плачат, нормално е. Но плачът по причини като загуба на залъгалката може да бъде натоварващ за родителите. Просто поставете няколко биберони в ъгъла на бебешкото креватче и всеки път, когато бебето изплюе биберона, хващайте ръчичката му и я поставяйте върху биберона. Така малко по малко ще се научи само да си го взима. 

4. Не оставяйте бебето да стои будно късно вечер

Понякога "логиката" на нещата не винаги е правилна. Ако бебето ви остава до късно, това не означава, че ще спи по-дълго. Точно обратното е - вашето бебе всъщност ще бъде по-уморено по този начин. Може да му отнеме повече време, докато заспи и вероятно ще се събужда по-често през цялата нощ.

Това обаче идва с възрастта. Докато новороденото вероятно ще си ляга по-късно, бебе на 3 до 4 месеца трябва да си ляга около 19:00 до 20:00 часа.

5. Следете колко яде вашето бебе за добър нощен сън

Важно е да храните бебето си достатъчно, за да може да спи добре. През първите 8 седмици храненето на всеки 2 до 3 часа е идеално, а ако иска да яде на всеки час, това означава, че не се наяжда добре.
Например, ако кърмите бебето си, следете колко минути яде. За да спи спокойно през нощта, трябва да се е нахранило добре. 

6. Използвайте масло от лавандула

Миризмата на масло от лавандула е много успокояваща и действа релаксиращо. Ако имате проблеми със заспиването, можете да използвате дифузер за етерични масла и да слагате в него масло от лавандула. 

7. Бебетата не трябва да се носят в столчета за кола

Бебето не трябва да се поставя в столче за кола, когато не спи или пътува, защото не може да се движи и разтяга по този начин. Ако постоянно носите бебето си в столче за кола (извън колата), губите близкия контакт помежду си. Вместо това го носете на ръце, когато искате да го приспите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay