9 начина, по които съсипваме кухните си, без да го осъзнаваме

9 начина, по които съсипваме кухните си, без да го осъзнаваме

Безкрайните действия и творения, които се случват във вашата кухня, може да ви затруднят да забележите, ако правите някакви грешки в процеса. Независимо дали става въпрос за готвене, почистване или съхранение, всеки малък детайл е от решаващо значение, за да запазите кухнята като нова. Например дори хартиена кърпа може да причини щети.

Ето кои са нещата, които съсипват нашите кухни:

1. Използвате хартиени кърпи, за да избършете всяка повърхност

Оказва се, че хартиените кърпи не са подходящи за избърсване на всяка повърхност, като например стъклени или лакирани дървени кухненски плотове и маси. Хартиените кърпи могат да бъдат абразивни, така че съществува риск те да оставят драскотини по тези деликатни повърхности. Вместо това можете да използвате мека кърпа, която няма да повреди нищо.

2. Пренебрегвате начина, по който съхранявате ножовете си

Една често срещана грешка, която много от нас правят, е да слагаме всички ножове в едно и също чекмедже. Техните остриета не са защитени там от постоянно сблъскване помежду си, тъй като чекмеджето се отваря и затваря отново и отново. Това ще доведе до съсипването им. Добре е да съхранявате ножовете си в специална поставка за ножове или поне увивайте остриетата им с нещо, за да не се драскат. 

3. Използване на оцет за почистване на всичко

Избягвайте да изтривате неща като гранитни и мраморни плотове, каменни плочки, метални повърхности или подове от твърда дървесина с оцет. Тази течност е силно киселинна и ще износи тези повърхности по-бързо от нормалното. Междувременно е безопасно да почиствате микровълновата, миялната машина, хладилника, мивката и крановете с нея.

4. Слагане на горещи продукти в блендера 

Горещите течности или храни в купата на блендера със затворен капак могат да бъдат опасни. Течността може да се разшири и топлината на продуктите ще създаде пара, което води до голям натиск вътре в купата. В един момент всичко може да експлодира из цялата ви кухня, причинявайки щети не само на самата кухня, но оставяйки изгаряния и на вас.

5. Измиване на месото преди готвенето му

Това пряко влияе на вашето здраве. Ако измиете месото няма да успеете да премахнете бактериите. Вместо това при измиването ще разпръснете бактериите навсякъде във вашата кухня. Например на вашата мивка, плотове, маси и т.н. Това увеличава риска от заболяване. Топлината от вашия тиган или фурна е повече от достатъчна, за да се отървете от всякакви бактерии.

6. Готвене на определени видове храни в незалепващ тиган

По-добре е да избягвате приготвянето на храни като домати или цитрусови плодове в незалепващи тигани. Причината е, че те са силно киселинни и когато влязат в контакт с повърхността на тигана, те я увреждат. В крайна сметка те просто карат вашите незалепващи тигани да се износват по-бързо. Вместо това можете да използвате различен тиган или подходящ съд.

7. Използване на стъклени дъски за рязане

Повърхността на тази дъска за рязане е толкова плътна и тежка, че когато ножът я удари, за нула време ще стане тъп. Винаги трябва да избирате нещо, което ще бъде по-нежно към вашите ножове. На пазара има много различни опции. Например добра дървена дъска за рязане или дори пластмаса ще позволи на вашите инструменти да издържат по-дълго.

8. Използване на белина за почистване на кухненски мебели

Винаги имайте предвид, че ако шкафовете във вашата кухня са боядисани или лакирани, с почистването трябва да се действа внимателно. Белината е доста агресивна течност и като я използвате по този начин, рискувате да повредите повърхността. Вместо това можете да опитате да използвате мек сапун с мека кърпа и топла вода.

9. Слагане на дървени прибори в съдомиялната машина

Има няколко дървени неща, които могат да се мият в съдомиялна машина, но повечето от тях не могат. Например, трябва да избягвате да миете дървените си лъжици, чинии или дъски за рязане там. По време на процеса водата достига изключително високи температури. Това може да унищожи материала и да причини пукнатини, изкривявания и обезцветяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay