9 прелюбопитни факта за Луната

Виждате я почти всеки ден, а въобще не я познавате...

9 прелюбопитни факта за Луната

Луната винаги действа хипнотизиращо, независимо в коя фаза е. Красавицата, която живее през нощта, е вдъхновила не една романтична душа.

Въпреки че я виждаме доста често, всъщност почти никога не се замисляме за нейната същност. А тя влияе върху живота ни много повече, отколкото рпедполагате.  Ето защо днес ще ви представим няколко любопитни факта, свързани с това небесно тяло.

Луната ни пречи да заспим нощем
Научните изводи по тази тема все още не са окончателни, но много проучвания твърдят, че пълнолунието влияе негативно върху човешкия сън. Когато небето е най-красиво, е най-трудно да отпочинем.

Луната е причината да има месеци
Отнема й приблизително един месец да обиколи Земята. Пълното завъртане отнема 27 дни, но още два и половина дни са нужни да се покаже отново новолунието. Трудно се смята с половинки, затова числото се закръгля на 30!

Луната сменя настроенията си
В преносен смисъл, разбира се. Всъщност нейната повърхност променя температурата си, като става много по-студена и гореща от Земята. По-конкретно стойностите са съответно минус 138 градуса по Целзий студ и 127 градуса по Целзий жега.

Луната ще ви накара да се чуствате по-слаби
Ако стъпите на нея… Тя е по-лека от Земята, така че и гравитацията, която действа върху телата на нейната повърхност, е доста по-слаба. Ако тежите 45 килограма на Земята, там горе ще бъдете 7 килограма и половина. Съответно ще можете и да скачате доста, доста високо.

Луната има 12 имена
Пълнолунието във всеки от месеците си има различни имена. Ето кои са те:

Януари - Вълк
Февруари - Сняг
Март - Кора
Април - Трева
Май - Цвете
Юни - Роза
Юли - Гръмотевица
Август - Есетра
Септември - Царевица
Октомври - Умиращ ловец
Ноември - Лед
Декември - Студ

Луната е щяла да бъде взривена
По време на Студената война правителството на САЩ е обмисляло дали да не взриви ядрени оръжия на Луната, за да демонстрира своята сила пред руснаците.

Луната е гроб на един човек
Известен астроном и геолог много искал да стане астронавт, но здравословното му състояние не позволявало това да се случи. Той обаче никога не спрял да се надява, че все пак някой ден ще посети Луната. Когато умрял. от НАСА изпълнили най-съкровеното му желание и разпръснали праха му до Луната през 1998 година.

Луната е причината да има приливи и отливи
Но това вероятно вече го знаете!

Луната кара скорпионите да светят нощем
Лунната светлина взаимодейства с протеин, произвеждан от тялото на скорпионите, и ги кара да светят в тъмното. Според някои учени скорпионите използват този механизъм, когато търсят плячка, когато навън не е светло.

И няма как да не ви поздравим с една любима лунна песен… 


За още любопитни статии станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay