Ако продължавате да правите тези неща на кучето си, спрете веднага!

Ако продължавате да правите тези неща на кучето си, спрете веднага!
Pexels

Отговорният собственик на куче никога не разхожда кучето си върху горещ асфалт. Вашите крака са защитени от обувките. Но за лапите на кучетата пътищата и тротоарите са буквално изгарящи през летните месеци. Когато навън е горещо, избягвайте разходки на такива места. Придържайте се към тревни площи.

Първият ви инстинкт може да е да обръснете кучето си през лятото. Да си покрит с цялата тази козина в горещината не изглежда особено приятно! Това, което много хора не знаят обаче е, че козината на кучетата предпазва кожата им от слънчева светлина. Без тази защита кучето ви може да получи слънчево изгаряне.

Вашето куче ще ви бъде благодарно, ако спрете да го извеждате на една и съща скучна разходка всеки ден. Кучетата са любопитни и обичат да учат нови неща и да изследват. Комбинирайте нещата: предприемайте различни маршрути, ходете на нови места. Това ще направи живота на вашето кученце много по-вълнуващ!

Обсипването на вашето куче с обич, след като се е държало лошо, е сигурен начин да объркате животното. То трябва да се учи на правилното от грешното. И е невъзможно, ако започнете да гушкате или галите домашния си любимец твърде скоро, след като сте му се скаралли. Трябва да сте твърди - в противен случай кучето никога няма да научи правилата.

Отговорният собственик на куче никога няма да пренебрегне зъбите на кучето си. Статистически 5 от 6 души не смятат, че миенето на зъбите на домашния им любимец е необходимо. Ето защо повече от 65% от кучетата имат проблеми със зъбите. Вероятно няма куче, което да се наслаждава на процеса на миене на зъбите. И отнема много време. Но опитайте да го правите поне 3 пъти седмично и вашият пухкав приятел ще бъде много по-здрав.

Не позволявайте на кучето си да тича, докато държи пръчка в устата си. Повечето кучета обичат да играят на донасяне на пръчка и след това да тичат наоколо с клон между зъбите. Но подобни игри могат да завършат зле. Много по-безопасно е да хвърляте гумени топки или играчки.

Подрязването на ноктите на кучето е нещо, което не бива да забравяте да правите. Кучетата изпилват ноктите си на твърди повърхности, докато се разхождат навън. Но ако вашето кученце прекарва по-голямата част от времето си у дома, ноктите му трябва да бъдат подрязани. Дългите нокти затрудняват ходенето и могат да причинят нараняване при почесване.

Не позволявайте на вашия домашен любимец да дъвче играчките си. Кучетата имат здрави зъби и за вашето кученце няма да е проблем да отхапе парчета гума или пластмаса. Ако животното погълне парче от играчка, това може да блокира храносмилателния тракт. По-добре дайте на вашето куче специално лакомство за дъвчене.

Трябва да знаете как да показвате, че вие сте господарят. Кученцата могат да бъдат невероятно сладки, но това не е причината да ги оставите да се развихрят и те да управляват къщата. Кучетата имат нужда от структура. Не се колебайте да бъдете строги, когато е необходимо, като го правите без да наранявате кучето или да го карате да се страхува от вас. Трябва да покажете на вашия домашен любимец кой е шефът. 

Прехранването на кучето не е нещо, което един отговорен собственик би направил. Някои кучета нямат механизъм за спиране на храненето. Трябва да разберете колко калории приема вашият домашен любимец спрямо това колко физически активен е.

Не оставяйте вашето кученце навън, когато е студено. Да, кучетата имат защитата на козината си. Но ако времето е твърде студено за вас, вероятно ще бъде твърде студено и за вашия домашен любимец.

Добрият стопанин знае, че кучетата не обичат да бъдат галени или дори докосвани отгоре - по главата. По този начин те не могат да видят ръката ви и неочаквано движение може да ги изплаши. Галете кучето си от ъгъл, от който то може да предскаже какво ще правите.

Движението е чудесно за кучетата, но не прекалявайте. Вашето куче може да обича да играе, но лесно може да прегрее. Накарайте животното да си почине известно време, дори ако се забавлява.

Споделянето на храната ви с кученцето ви може да изглежда нормално. Но има причина да съществува специализирана храна за кучета. Тя съдържа всички хранителни вещества, от които вашият домашен любимец се нуждае. Храната, която ядете, от друга страна, може да има някои съставки, които са отровни за кученцата, като стафиди, грозде, чесън или мая. О, и шоколадът е супер вреден за кучетата.

Вашето куче се нуждае от слънцезащитен крем в слънчев ден толкова, колкото и вие! Без тази защита кучето ви може да получи слънчево изгаряне. Но никога не поставяйте слънцезащитния крем, който използвате, върху вашето куче - това може да навреди на вашия домашен любимец. Купете специален слънцезащитен крем за кучета от магазин за домашни любимци.

Не поддържайте твърде дълъг зрителен контакт. Ако поддържате зрителен контакт твърде дълго, вашето куче може да си помисли, че го предизвиквате.

Кучетата се нуждаят от много вода, особено в горещи дни или след интензивни физически активност. Уверете се, че вашето куче винаги получава достатъчно прясна вода - в противен случай може да получи топлинен удар или да се дехидратира.

Никога не оставяйте кучето си в колата. Времето може да изглежда хладно и приятно. Но след като слънцето се покаже, вътрешността на колата се нагрява за минути. Кучетата нямат толкова много потни жлези. Ето защо те усещат топлината повече от нас, хората.

Никога не позволявайте на вашето куче да ви дърпа, когато сте навън. Вие сте този, който води, а не обратното. Това помага на вашето кученце да разбере кой е шефът. Освен това прави разходките ви много по-лесни.

Когато времето стане горещо и задушно, някои собственици на кучета добавят кубчета лед към купите с вода на своите домашни любимци. Или на кучето може да се даде кубче, с което да си играе. Но на кучетата не трябва да се позволява да дъвчат лед. Лесно може да счупи зъбите им, особено големите в задната част на устата. По-безопасно е да използвате студена вода или подходящи за кучета замразени зеленчуци, като сладки картофи или моркови.

Игнорирането на вашето кученце е сигурен начин да го направите нещастно. Кучетата обичат вниманието и мразят да бъдат оставяни сами. Може би сте забелязали, че кучето ви става малко неспокойно и изнервено, когато сте заети.

Винаги бъдете нащрек, когато децата си играят с вашето куче. Малките деца често не осъзнават, че не са достатъчно нежни.

Нашийникът не трябва да е прекалено стегнат или прекалено голям. Намерете такъв, който е достатъчно удобен за вашето кученце, за да го носи през целия ден. 

Проверката за кърлежи е едно от най-важните неща, които собственикът на куче трябва да прави. Ако не забележите кърлежа навреме, можете да си докарате много сериозни проблеми. 

Не оставяйте кучето си да тича свободно. Кучето може да бъде изгубено или откраднато. Или може да попадне на бездомно куче. Или кола. Ограденият двор е много по-добро място за разходка.

Отговорният собственик на куче винаги се грижи бонбоните, дъвките и пастата за зъби да се държат далеч от кучето. Всички тези продукти съдържат ксилитол - често срещан подсладител. Но след като бъде погълнато от куче, тялото на животното започва да произвежда инсулин. И това може да свърши зле.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay