Безплатно ли е всъщност кърменето?

Безплатно ли е всъщност кърменето?
Pexels

През август гигантът в супермаркетите Iceland направи немислимото и рекламира, че веригата ще има "постоянно" намаление на цените на адаптираното мляко. Въпреки че може да изглежда като очевиден ход за супермаркетите, като се има предвид текущата криза на разходите за живот, да осигурят подкрепа за родителите чрез отстъпки за такъв основен артикул, всъщност е незаконно да го правят. Да наистина.

Още през 2007 г. бяха приети разпоредби, за да се гарантира, че маркетингът в супермаркети, както и промоции в магазини и онлайн няма да обезкуражи кърменето. Това означава, че шокиращо, отстъпките и купоните за адаптирано мляко от раждането до шестмесечна възраст са забранени в Обединеното кралство, а кърменето се популяризира като по-добрият вариант.

Но през 2023 г. новите родители може да нямат друг финансов избор освен майките да опитат да кърмят (което, между другото, не се получава при всички). За справка, повечето бебета се нуждаят от около 4 опаковки от 800-900 грама адаптирано мляко на месец, според babypost. Това е минимум между £36 и £64 на месец. За информация, една такава опаковка адаптирано мляко у нас струва около 40 лева, тоест средно 150-160 лева на месец.

Шефът на Iceland Ричард Уокър се обърна към "Добро утро, Британия" на 23 август, за да призове правителството "да позволи на търговците на дребно да съобщават на обществеността цената на адаптираното мляко и да позволи на клиентите да купуват адаптирано мляко с точки за лоялност, карти за подаръци или ваучери за храна".

Мнозина заявиха, че кърменето - за разлика от адаптираното мляко - така или иначе не струва "нищо" и затова няма причина да се намаля цената на адаптираното мляко. Един коментар под клипа на GMB във Facebook гласи: "Може би ще започнем да подкрепяме кърмещите майки... какво ще кажете да дадем правилни съвети за кърмене и да обучим лекарите, така че и те да не се отказват, когато не е необходимо". Друг пише, че кърменето е "също прекрасно свързващо и безплатно", докато трети добавя: "Рискувам обратната реакция, но знаете кое е по-евтино от адаптираното мляко, дори безплатно…"

Но наистина ли е безплатно кърменето? Не трябва ли да има уважение към времето, енергията и телесната автономия на жената? Проучване на Yale School of Medicine установява, че разходите за кърмене за една година биха се равнявали на до 11 000 долара (8 700 британски лири), като се има предвид приемът на храна, консумативи, витамини и време, посветено на изпомпване или хранене. 

Идеята, че "гърдата е най-добрата", изглежда има своите корени в дългогодишната медицинска идеология, че кърменето е най-добрият начин майката да се свърже с детето си, като същевременно лекува тялото си по време на следродилния период. 

Вие кърмите ли детето си или го храните с адаптирано мляко?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay