Безпощаден анализ на стила

Дрехите покриват тялото и разкриват емоциите

Безпощаден анализ на стила

Дрехата е усмивка. Тя е и нацупени недоволно устни. Дрехата е материал, цвят и кройка, които предават вътрешните ни емоции пред външния свят. Ако човек не харесва начина, по който му стои дадено облекло, то със сигурност и хората, с които контактува, няма да останат впечатлени. Просто много от психологическите ни проблеми, колкото и затикани надълбоко в съзнанието ни да са, могат да си проличат за наблюдателя острани. Стига той да има очите да ги види.

Темата ни заинтригува и решихме да разберем какво мислят психолозите за връзката между личните ни комплекси и дрехите, които носим. За обувките вече разбрахме. При облеклото широката пола крие краката, които не харесваме в огледалото, а прилепналите джинси ги показват с гордост на света. Но какво ли нашепват за нас масивните бижута и дизайнерските лейбъли, които красят гардероба. А старите кецове?

Клиничният психолог Дженифър Баумгартер дава точните отговори в книга си You Are What You Wear: What Your Clothes Reveal About You ("Ти си това, което носиш: Какво разкриват дрехите за теб”).


Според д-р Баумгартер въпрос номер едно всъщност може да се разтълкува доста лесно. Масивните бижута, красящи деколтето, най-често изразяват нестабилно финансово положение. Прекаленият кич говори за желанието на дамите да изградят своя образ на заможна дама в обществото, но същевременно крещи за страха им околните да разберат за реалното им финансово положение.

Психоложката ни кара да се загледаме и в колегите си. Някои от тях носят елегантни бизнес облекла всеки ден и дори в петък не си позволяват да обуят удобните си джинси. В среда, където не се спазва строг бизнес етикет, решихме, че въпросните колеги просто обичат да изглеждат на ниво. Според д-р Баумгартер обаче тези личности искат да доминират сред останалите, благодарение на своя стил. Бялата риза и черният панталон просто нашепват за непреодолимото желание за надмощие.

Погледнахме и към другия ъгъл, където облеклото е небрежно, косата свободно пусната, а гримът почти винаги липсващ. Според дамата с диплома на психолог, тези служители искат да преуспеят, използвайки основно личните си качества. За тях женствеността не е определяща и не означава сила, когато са затворени в работна среда.
Безпощаден анализ на стила
Целенасоченото разголване също претърпя своята психологическа дисекция. Тук няма да ви кажем нищо, което не знаете. Широкото деколте и късите поли отразяват огромната увереност, която притежават провокативните дами. Ние, като представителки на женския пол, знаем, че се изисква смелост да разходиш по-оскъдните си дрешки, имайки предвид факта, че всички погледи ще шарят около тялото ти.

Самата д-р Баумгартер ни убеждава, че дамите, които притежават тази увереност, могат да бъдат опасни. Те нямат задръжки и съвсем безмилостно ще стъпчат с високите си токове конкуренцията, обута в кецове.

Хубаво си говорим за оскъдно облекло, но всъщност пропускаме някои тънкости. Когато по-възрастна дама обича да провокира с разголения си вид, например, може би подсъзнателно отрича да приеме, че остарява. Ако късата пола е носена от тийнейджърка, то тя най-вероятно страда от липса от внимание, която може да идва от проблеми в семейството. Естествено, глупаво е да се правят такива обобщаващи изводи, защото всеки случай е различен, но в често именно оттам тръгват личните комплекси.

Дрехите просто са материалният начин, чрез който изразяваме своя емоционален живот. С цветове, материи и кройки. А съвсем скоро ще ви разкажем как можете да овладете изкуството да подбирате именно тези дрехи, подходящи за личностното ви излъчване. За целта си намерихме и помощница, но нека сега затворим уста и врътнем ключето на мълчанието.

29 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 03.05.2012|17:12
Нещо от сорта - носете червено, за да излъчвате увереност, черно за респект и т.н. Дано проявят въображение.
13
Не е посочен 03.05.2012|17:10
Да, но жените притежаваме способността да виждаме собствените си недостатъци в преувеличен мащаб и като мислим само за тях проблемът ни изглежда още и още по-тежък отколкото е в действителност.
12
Не е посочен 03.05.2012|17:08
на всекиму според (умствените) възможности.
11
Не е посочен 03.05.2012|17:07
Разбира се! И аз на 20 си отрязах косите и си пробих носа. Важен е опитът и емоционалното израстване.
10
Не е посочен 03.05.2012|17:03
Жените губите толкова ценно време в подобни анализи и преценки, което ние влагаме в развлечения или други (без)действия.
9
Не е посочен 03.05.2012|16:59
Започнах да се оглеждам коя колежка носи кецове и коя токчета:)Но в едно съм убедена - дрехите наистина издават характера и емоциите на човека срещу нас.
8
Не е посочен 03.05.2012|13:20
Няма хора без компелски, това е абсолютна заблуда. Всеки си има някакъв комплекс, което е напълно нормално. Важното е да можеш да ги преодоляваш лека по-лека
7
Не е посочен 03.05.2012|13:19
"А съвсем скоро ще ви разкажем как можете да овладете изкуството да подбирате именно тези дрехи, подходящи за личностното ви излъчване. За целта си намерихме и помощница, но нека сега затворим уста и врътнем ключето на мълчанието." Звучи много обещаващо :) Очакваме го ;)
6
Не е посочен 03.05.2012|11:25
Всичко е точно така в статията.Чакам с нетърпение развитие по темата.Обещано е!
5
Не е посочен 03.05.2012|10:19
комплексарките много ги мразя,а за мъж комплексар-бягам надалеч
4
Не е посочен 02.05.2012|09:51
да,аз също не спирам да ги виждам и оставам без думи!
3
Не е посочен 02.05.2012|09:50
всяка жена уважаваща себе си трябва да държи на добрият външния вид и винаги първо да се поглежда в огледалото,защото съм виждала невероятно "смели решения"
2
Не е посочен 02.05.2012|08:55
Цял живот се крием зад маската на собствените си комплекси, а когато станем на 80, си слагаме червената шапка и тръгваме да покоряваме света, истината е, че колкото по-рано си я сложим, толкова по пълноценен ще е животът ни.
1
Не е посочен 02.05.2012|08:54
Комплексираните дами вечно прикриват нещо под дънки и модерни панталони, от което няма никакъв смисъл, никой не е съвършен така че не трябва да се срамуваме от телата си, които не са съвсем перфектни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay