Диагноза: Superwoman!*

Има причина повечето жени да живеем със самочувствието, че се справяме по-добре от половинките си

Диагноза: Superwoman!*

Знаем, че жените сме от Венера, а мъжете - от Марс. Разликите между нас не са тайна за никого - те са очевидни и многобройни. Замисляли ли сме се обаче, че е възможно да сме устроени по начин, който ни прави по-добри от мъжете?

Истина е, че съществуват неща, в които се справяме по-добре от тях. Не става въпрос за пропагандирането на феминистични лозунги, а просто за генетични факти.

Годините, прекарани в класната стая, никога не се забравят. Помните ли обаче, как вие почти винаги бяхте с написани домашни и научени уроци? Факт е, че жените сме по-прилежни от мъжете. Това не ни прави по-умни, но ни гарантира повече успехи. А всички сме наясно, че те не се постигат само с талант. Д-р Крюгер от Edge Hill University във Великобритания пък е открил, че жените учат повече от мъжете, защото не се притесняват да споделят идеи помежду си. Това прави процесът много по-ефикасен.

Няма как да не повдигна вечната тема за жените-шофьори и техните умения. Убедена съм, че неведнъж сте чували знаменитото предупреждение "Внимавай, че жена кара". Добре, подценяват ни, а пропускат пословичната ни предпазливост. След като внимаваме, резултатите не закъсняват и на практика правим много по-малко инциденти на пътя. Оглеждаме се на кръстовища, караме бавно и не се правим на велики, за разлика от силния пол, които вероятно живеят с мисълта, че шофирането им е вродено. А това невинаги е вярно. Проучване на Carnegie Mellon University доказва, че мъжете са със 77% по-предразположени да загиват в катастрофи. Стряскащо, нали?

Прочувания показват, че жените сме по-добри и в бизнеса. Това се дължи на факта, че играем на сигурно и рядко поемаме рискове. Това може да бъде колкото положително, толкова и отрицателно, защото, както знаем, който играе - печели, който не играе - не печели*. Всъщност, учени от Харвардския университет са доказали, че частта от мозъка, която е отговорна за взимане на решения, е по-голяма при жените, отколкото при техните силни половинки.
 
Интересен и малко познат факт е, че жените се хранят по-добре от мъжете. Рядко се вглеждаме в различията при навиците на хранене, но и да го направим, първото, което ще видим, е разликата в количеството храна, която поглъщаме. Проучване на University of Minnesota, проведено сред 14 000 американци, показва, че мъжете са по-склонни да ядат замразени пици и месо, докато жените предпочитат здравословните плодове и зеленчуци.

За жалост, стресът е нещо, което все по-често застига децата на модерния свят. Проблеми в работата, семейството и сред приятелите са само малка част от потенциалните причини за неприятното състояние. Изследване на University of California е открило биологични и поведенчески различия в начините, по които двата пола се справят със стреса. То е установило, че жените са склонни да търсят контакти с други хора, както и социална подкрепа, което е един от най-добрите начини за справяне с психологическото състояние. А мъжете? Е, те просто затварят всичко в себе си и им е много по-трудно да говорят.

Колкото и да не ни се вярва, оказва се, че жените си сътрудничат по-добре от мъжете. Чрез игри, проведени сред 100 швейцарски студенти, изследователи от университетите в Единбург и Лозана са открили, че нежният пол си помага почти два пъти повече, отколкото мъжкия. Може би това е нормално, защото те са състезатели по природа. Но всички знаем, че работата в екип е по-резултатна от самостоятелната.

Поредното научно доказано и потвърдено становище е, че жените общуват по-добре от мъжете. От University of California са открили, че жените са в състояние да обработят 20 000 думи дневно, за разлика от мъжете, които могат да се справят само със 7 000. Тази разлика, според изследователите, е биологична и започва да се формира още в ембрионалния стадий на женското развитие.

Всъщност, колкото и да ни се иска, няма как да бъдем най-добри. По някои параграфи побеждаваме мъжете, но по други те ни го връщат тъпкано. Така е устроен светът - в търсене на баланса. Затова се търсим един друг и се допълваме.

В заключение ще добавя, че мъжкият мозък е по-голям от женския. Дерзайте, скъпи представители на силния пол. Но да знаете, че понякога размерът наистина няма значние.  

 

*"Който играе - пичели, който не играе - не пичели" - Христо Стоичков
* англ. супержена - бел.авт.

25 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay